jump to navigation

Rytmeboks (Stenersen) 2. oktober 2007

Posted by Oda in Foto/tegninger, Kulturtips, Kunst, Musikk.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Sitter i en tronstol som vifter meg med store vinger, og dingler med et glass i takt med reggaemusikken. DJ er fra samme land som musikken, og dette er min lengste vernissage så langt. T insisterte på å komme tidlig fordi han mente det var lite mat og vin, men vi fikk nok karret til oss vår del. Den indonesiske ambassaden bød på mat, og kunsten er minst like eksotisk.

equatorial-rythms-manip.jpg

Vingestolen er laget av Albert Chong, som mener at alle mennesker burde ha et spesielt sted hvor de kan sitte og føle seg beæret. Vingene er stille når stolen er tom, men beveger seg sakte og verdig straks noen setter seg.

vingestol-m-store-jenter.jpg

På bildet under står kurator Selene Wendt foran vingestolen og snakker om visjonene sine for utstillingen. Opprinnelig fikk hun idéen utfra sin personlige interesse for jamaicansk reggaemusikk og kubansk samtidskunst. Så tenkte hun at kunst og musikk egentlig har mye felles, og at fellespunktet må handle om rytme. For rytme er ikke bare lyd, det kan like gjerne være regelmessighet og mønstre som finnes visuelt.

selene-taler-m-stol.jpg

Kunstnerne er valgt ut fordi de integrerer musikk og lyd med det visuelle. De kommer fra land hvor musikken tradisjonelt er helt sentral i folks dagligliv. Navnet på utstillingen, Ekvatoriale rytmer, er litt misvisende, siden bare et fåtall av landene ligger på ekvator.

kunstnere-skygger.jpg

Jeg betrakter folk fra vingestolen mens jeg tar en hvil fra dansen. Kunstnerne har mye attitude. De både er og lager kunstverk.

kunstnere-tenker.jpg

Til venstre Yvette Mattern fra Puerto Rico, som bor og arbeider i Berlin. Til høyre Albert Chong fra Jamaica, som har laget vingestolen og holder til i USA. Objektene er interaktive, og det samme er kunstnerne.

kunstnere-samtaler.jpg

På balkongen står nordmannen Kjetil Berge, som til daglig bor i Portugal. Han har laget en plattform utenfor museet, som alle kan se uten å gå inn.

kjetil-berge-balkong.jpg

I plattformen er det støpt inn glassbiter og annet skrot fra Cuba, som forvandles til skatter når det belyses innenfra.

kjetil-berges-scene.jpg

Plattformen er kopi av Kjetil Berges bidrag til Havana-biennalen 2006. Den ble plassert som scene i en kubansk forstad og umiddelbart tatt i bruk av lokale musikere, som i løpet av noen måneder nærmest spilte den i stykker. I Oslo frykter Berge at det spontane engasjementet blir mindre intenst, så han har hyret inn noen gatemusikanter for kvelden.

gatemusikanter-spiller.jpg

Utstillingen Equatorial Rhythms kan besøkes i Stenersen-museet fra nå og fram til 30. desember. Den anbefales virkelig! Jeg kommer tilbake med flere bilder seinere i uka, siden denne posten begynner å bli lang.

Men hvis du går dit ganske snart, hvorfor ikke supplere med et kinobesøk i samme stil? Tjue meter unna ligger Vika kino, hvor Film Fra Sør-festivalen finner sted fra 4. til 11. oktober. Her kan du se film mellom klokka 11 om formiddagen og midnatt alle dager. Film Fra Sør benytter også Eldorado, Filmens Hus, Parkteatret, Innvik-båten og Nobels Fredssenter.

Reklamer

Kommentarer»

1. Jorid - 4. oktober 2007

Takk for tips! Du får med deg mange morsomme utstillinger – og har en fantastisk evne til å formidle dem videre 🙂

2. Oda - 4. oktober 2007

Tusen takk, Jorid! Det var fine ord 🙂
Ja, det er mange gode utstillinger i Oslo. Og heldigvis har jeg folk som sleper meg med til disse gratis vinfestene, slik at initiativet ikke blir overlatt til min indre slappfisk…

3. Paradoksal repeat (Stenersen) « Bharfot - 28. desember 2008

[…] Rommet hvor fuglene er fri, men fanges av film og projiseres mot gitter. Stolen jeg skrev om i forrige post, med vinger som ikke kan fly, men uttrykker noe opphøyd, kanskje flukt eller oversikt. Uten […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: