jump to navigation

Grand på Grønland (Lompa) 4. november 2007

Posted by Oda in Bybilder, Fashion og trend, Foto/tegninger, Kulturtips.
trackback

Dette kunne blitt et dypt innlegg om konseptuell poesi. Det ble det ikke, for jeg kom meg aldri til Poesifestivalen. I stedet havnet jeg på Lompa, og kan bringe dere bilder fra åpningsfesten.

lysekroner-speiling.jpg

Gode gamle Lompa har altså gjenoppstått, etter omfattende restaurering og oppussing. Jeg sitter med vinglasset mitt og betrakter gatebildene fra gamle Enerhaugen og Grønland, med skeive hus og krumbøyde rygger, og tenker at det ikke er altfor lenge siden bydelen liknet på disse bildene. Grønland er den siste sentrumsbydelen som blir utsatt for blendavasking, først på 2000-tallet har folk begynt å tenke på området som pittoresk. Ifølge lokalhistoriker Leif Gjerland har Grønland alltid vært et område for «vertshus og gudshus», og slik er det fortsatt. Men kanskje er gudshusene blitt mindre homogene i det siste – ihvertfall er det kommet til et par moskéer.

folk-malerier-olympen.jpg

Festen starter med sjampanje og kanapéer i restauranten på gateplan, hvor atmosfæren minner om Grand Café. Inntil ifjor var dette en brun ølhall med cowboystemning og furudetaljer. Nå er alt revet ut og tilbakeført til en slags pastisj over fortida: Mørke paneler, røde fløyelsdraperier, båser langs veggen som minner om gamle dagers chambres separées, og gedigne lysekroner fra Kina eller Egypt (ryktemakerne har delte meninger).

lysekrone-trapp-mini.jpg lysekrone-detalj-tak-mini.jpg

I det som tidligere var ølhallen dekker en bardisk halve langveggen. Over den henger Henrik Backers enorme malerier fra 1928, nyrestaurert av en gjeng malerikonservatorer som sitter ved bordet mitt. Da jeg hørte om arbeidet ble jeg overrasket, for det hendte jeg besøkte gamle Lompa, og nå tenkte jeg: malerier? hvor var det malerier? Forklaringen er at lerretene var så innrøykte og møkkete at du knapt kunne skjelne konturene. En nettavis kalte dem «digre malerier av alvorlige menn», når motivene egentlig var gater og hus. Tilstanden er bedre, men de er fortsatt mørke. Skulle vi fjernet all skitten ville malingen fulgt med, sier ei av jentene.

mann-gjennom-glass.jpg

Det blir en av disse festene som aldri helt tar av, hvor vi snakker om andre fester som var bedre. En av gutta drakk for mye på siste vernissage og måtte gå hjem, ringte en kompis på veien for å skravle, men måtte avslutte samtalen da han plutselig befant seg liggende på panseret av en parkert bil, og forsto at han på et tidspunkt hadde veltet. Ei jente fra en kunstnerfamilie er vokst opp med fulle malere og diktere: Bestefaren hennes snublet i fylla og satte foten gjennom et maleri av Karl Erik Harr, ei tante kastet opp i en slottsmiddag ved bordet til kronprinsesse Sonja. Jeg sitter og lurer på hvorfor de kunstnerne jeg kjenner ikke er sånn, de er nesten streitere enn andre folk. Legger seg tidlig, tar ferien på hytta, henter og bringer i barnehagen, kjøper og selger leiligheter, prioriterer brødjobb framfor kunst.

lounge-oppe.jpg

Lompa heter egentlig Olympen, og har vært serveringssted siden 1892. Helt i starten var det teater og revy i 1. etasje, og nattklubben Pigalle i 2. etasje var gogo-bar med striptease på 1960-tallet. Nå er Pigalle blitt en lounge i retro sekstitallsstil, rød og laidback, med en rund bardisk hvor plastprismene kaster matte flatterende skinn over ansiktene.

lounge-barkrone-detalj.jpg

Tapeten har glitter og slyngplanteornamenter, som minner om jugendstil og kanskje horehus. På bordene står gamle telefoner som muligens, sier ryktene, kan brukes til å ringe folk ved andre bord, slik var det ihvertfall i gamle dager.

lounge-tapet-detalj.jpg

På loftet i 3. etasje får vi middag med fisk og potet. Det er hvitmalt mur og brunbeisete bjelker, langbord og nervøst personale. En brisen gjest vil spøke med en stresset servitør, han spør hva slags fisk som ligger der på hjørnet. Det er ål, svarer servitøren. Aha, sier gjesten fornøyd, er det ål fra Ålesund? Han gliser vennlig til den andre, som står foran et bord med utallige flasker rød og rosa vin, stiv i ryggen, mens han rister beklagende på hodet: Nei dessverre, det er ål, det er jeg bombesikker på, men neppe ål fra Ålesund.

(En mer faktaorientert tekst om nye Lompa er publisert på iNorden.)

Reklamer

Kommentarer»

1. Fred Rune Rahm - 5. november 2007

Selv for meg, som ikke bor i Oslo, har Lompa en særegen klang. Jeg har aldri vært der, men etter disse inntrykkene må jeg få stedet med meg.

2. Oda - 5. november 2007

Navnet har et legendarisk sus, ja. Lompa har jo vært et sted man gjerne går et stykke ut på natta, når stilfulle kulisser blir mindre viktige enn prisen på halvliteren – men heretter kan man nok legge vorspielet dit også, til og med hvis man skal på date 🙂

3. Gunnar Andreassen - 5. november 2007

Pen plass… kan ikke huske jeg har vært der. Ser nå at det burde jeg kanskje?

4. Oda - 5. november 2007

Ja, ta deg en tur. De har visst fått enormt mange bookinger til julebordsesongen, tegner til å bli en populær plass.

5. Aina - 5. november 2007

Interessant. Var på jo gamle-lompa nokre gongar. Dansa swing med eldre, ustø menn til det austeuropeiske tomanns-orkesteret, og blei aldri latt vere i fred av fyrar som kunne vore bestefedrane mine, spesielt ikkje etter kl. 23. Gler meg til å sjå korleis den nye versjonen er blitt. Sist gong knuste ein sint mann utgangsdøra. Tvilar på at slike tilstandar er like vanlege etter dette.

6. Oda - 5. november 2007

Hehe, de mennene hadde god selvtillit, ja. Jeg har også hilst på dem. Godt mulig at nye Pigalle ikke er helt deres arena, og i første etasje så det ikke ut til å være dansegulv engang, så de blir nok skuffet. Men de har vel fortsatt Tranen? Eller er den også pusset opp?

7. b.kane - 5. november 2007

Enig med Fred, slenger gjerne innom her neste gang jeg er i Christiania..;-)

Er Olympen og Pigalle samme sted?

Pigalle hadde telefoner ved bordene slik at man kunne ringe til nabobordene som var nummererte..herlige sekstitallet..duften av Eau de Cologne, Old Spice..og Brandy Special

8. Oda - 5. november 2007

Pigalle ligger i 2. etasje, Lompa i 1. etasje. Pigalle er nattklubb og Lompa er pub/restaurant, men begge drives av de samme folkene, og på åpningsfesten var det åpent mellom alle avdelinger (også 3. etasje som blir et selskapslokale man kan leie). Jeg tror kanskje det blir separate innganger til vanlig, og at Pigalle får cover charge? Men jeg er ikke sikker. Blir nok nødt til å gjøre mer research 😉

9. b.kane - 5. november 2007

Takker for info… 🙂

10. Aina - 5. november 2007

Nei, Tranen finst – enn så lenge. Spørs kor lenge det varer. Og så har vi jo Valka, men det er ikkje ein av mine favorittstadar for å seie det slik. Ein brun pub kan bli FOR brun, også 🙂 Men god og billeg mat (frå Kinarestauranten i same bygg, faktisk).

11. Oda - 5. november 2007

b.kane: bare hyggelig 🙂

aina: stemmer, Valka hadde jeg glemt. det er ikke helt på riktig side av byen for meg, men var der iblant som student (selv om vi gikk mest på Schoushallen, som er revet nå). enig med deg, Valka er kanskje litt for brunt. men jeg har hørt at det er fullt av nrk-ansatte…

12. Frøken Makeløs - 5. november 2007

Hadde tenkt å gå på åpningen på lørdag men det ser ut som jeg ikke gikk glipp av det helt store? Kommer nok uansett til å sjekke ut nye Lompa snart så takk for info 🙂

13. Oda - 5. november 2007

Vel, du gikk jo glipp av gratis mat og drikke, og mange vennlige folk… Jeg vet ikke hvorfor det aldri tok helt av for meg, det kunne det sikkert ha gjort, for settingen var god. Godt mulig andre hadde det vilt gøy, det kommer jo mye an på hvem man dumper borti.

Uansett, glad for å kunne hjelpe 😉

14. zagabå - 7. november 2007

Tusen takk for rapport! Har bodd på Grønland i 11 år og var innom gamle Lompa med ujenvne mellomrom. Gleder meg veldig til å se de nyrestaurerte lokalene, det er så bra at det blir flere flotte utesteder her i bydelen 😀

15. Oda - 7. november 2007

Hyggelig, og velkommen hit, zagabå!
Ja, deilig med gode utesteder på Grønland, så behøver vi ikke å bevege oss ut av denne fine lille landsbyen 😉

16. Jorunn Solli - 7. november 2007

Poesi er det over alt…bare man har blikk for det. Jeg skal jommen ta en lompaøl en vinterkveld og snakke tull og tøys med en god venn.

17. Heidi Fleiss - 8. november 2007

Jeg husker da Lompa hadde frydenlundere i halvlitersglass til 24,- før 20.00. Befriende fritt for fordommer og fjas. Jeg var på gravølet, og må si at jeg nesten gruer meg til å se hvordan det har blitt. Rekebøtta som ble brukt som sanitær-søplekasse på jentedoen kunne med fordel byttes ut, men ikke atmosfæren.

18. Oda - 8. november 2007

Jorunn: Poesien er nesten alltid der man venter det minst, synes jeg. Den dukker opp i glimt…

Heidi: Vegg i vegg med Lompa ligger jo fortsatt Ivars Kro. Tror du kan finne noe av den gamle atmosfæren der.

19. othilie - 9. november 2007

Ivars kro har klientellet til gamle Lompa men atmosfæren er den såkalte kroen ikke i nærheten av å ha. Jeg var bare på Lompa en gang før de stengte og det var noe spesielt med det innrøkte lokalet hvor det var så høyt under taket og der det ikke var et eneste kult og trendy menneske å se. Jeg tenkte litt på det når jeg gikk forbi og så inn, det ser utrolig flott ut, nesten magisk ut der inne, men det er ikke Lompa lengre for de menneskene som kommer til å gå der nå finner sjelden sammen med de gamle traverne som hang der før. Og jeg tenker at det ville vært utrolig interessant, spennende og ikke minst godt om det hadde gått an. Men det gjør ikke det. Det er litt trist.

20. Oda - 9. november 2007

Kanskje går det ikke an å kombinere, som du sier. Det er synd.

På åpningsfesten dukket noen av de gamle traverne opp, de hadde pyntet seg, men måtte likevel diskutere før vakten slapp dem inn. Jeg har gått her i førti år! sa en mann. Hrmf, javel, sa vakten og åpnet motvillig døra. Men det er klart, det var en lukket fest, og gjengen sto ikke på lista.

Er spent på å se hva som skjer framover, om traverne vil komme, hvor velkomne de føler seg, og hvilke andre som vil bruke Lompa.

21. othilie - 9. november 2007

Jeg ser for meg at de som driver det selvføgelig ønsker å «revitalisere» stedet og dra et litt annet klientell, det blir vel litt som Stargate, da jeg flyttet til området for ti år siden var det så brunt som det går an både i interiør og klientell, nå er det en viss grad av arbeidsdeling, det bruneste klientellet trekker andre steder når de unge og freshe trekker inn i større og større grad på tidlig ettermiddag… Og jeg tuller ofte med Ivars Kro og kaller det bygdefest i byen men de gangene vi har ramlet inn der seint på natta for å ta en siste øl før vi tusler hjem så er det faktisk ganske moro på en litt skeiv og skakk måte. Flere burde prøve å mingle litt ut av sine vante omgangskrets *ler*

22. zagabå - 10. november 2007

othelie: Det er slett ikke rart at Ivars ikke har den samme atmosfære som Lompa hadde. Lompa var en instutisjon som ble ødelagt av Høybråtens røykelov i 2004 .Så enkelt er det. De tidligere eierne hadde plutselig ikke klientell lenger; de røkte og det var ikke lov. Punktum finale. Men så fint at du fikk deg èn tur innom før det stengte.

Arkitekturen som du hyller er der fortsatt. Maleriene er restaurert og om du tar en tur opp på Pigalle så er det nytt der også.
Men å tro at det ville være en evig tilgang på klientell som du syntes det var morsomt å stikke innom en gang og se på er jo helt bak mål!

Og jeg blir slapp når du drar inn Stargate i det hele, at det foregår en viss arbeidsdeling på stedet i disse dager har vel ingenting med Lompa å gjøre. Snarere en markedstilpasning.

Good for you at du har Ivars «å ramle innom seint på natta for en siste pils». Men med hånden på hjertet tror jeg klientellet gir en blanke i dèt. Ivars er deres andre hjem. At turister popper inn i seinfylla på vei hjem, er Ivars klientell revnende likegyldig.

23. othilie - 11. november 2007

Oj…jeg bor i området og har gjort det i over ti år. Jeg har ikke råd til å kjøpe meg noe i det som er det nye Løkka og er lei meg for det men lurer på om det er stedet å være når jeg tenker på at det sakte men sikkert blir noe annet når alle som bor der må ha en viss økonomisk plattform for å i det hele tatt kunne bo der og jeg gir beng i om det er kaffebar rett ned i gata eller i en annen by; jeg drikker ikke drikke fra pappkrus eller plast for den saks skyld.

Jeg drar ikke innom Ivars for å ta kuriositetene i øyesyn men jeg verdsetter atmosfæren, det at terskelen er lav for å faktisk være den du er på godt og vondt. Jeg kommer fra et lite sted og Ivars og flere andre puber på Grønland har denne nærheten som små steder har når en ser på de som går der; folk kjenner hverandre, derfor er det morsomt. Og atmosfæren jeg nevnte kan spesifiseres til «kulissen» som jeg tror de fleste vil være enig i har hatt en viktig rolle påLompa som er en ekte ølhall og som ingen andre i området kan skilte med å være.

Jeg er ikke trendy og kul, jeg er et menneske som observerer og veldig gjerne prater med hvem det skulle være for å være menneske handler om å lære seg selv å kjenne gjennom møter med andre (ja, jeg har et ganske bevisst forhold til hva jeg gjør der ute og hvem jeg gjør det med) og da tror jeg at du kan være enig med meg i at gamle Lompa er et godt sted for å være menneske, bedre enn…jeg kan ikke navnene på det som er stedene å være men på Grønland kan en jo ta f.eks Gloria Flames…det kjentes utrolig kjipt ut å være der til tross for at jeg kunne like musikken m.m.. Jeg er ikke en byløve av noe slag og derfor er jeg sjelden på steder som selger øl etter 17:00 og i så henseende kan du få kalle meg turist men ikke som en betegnelse på en som bare er der fordi det er så «autentisk» uten at jeg skjønner noe av det.

De som gikk på Lompa har tilpasset seg de også, de er fortsatt å finne på Grønland og står og røyker ute og trekker inn når de er ferdige på de vannhullene som er igjen og som de er velkomne på, de forsvant ikke da røykeloven trådde i kraft men måtte tilpasse seg de også. Mitt poeng var vel at jeg tviler på at Lompa i dag ønsker å ha tilbake sitt gamle klientell, det beste en kan håpe på er en arbeidsdeling som på f.eks Stargate, det finnes ikke et eneste sted i bydelen som kan sammenlignes med Lompa uansett. For det er en kjennesgjerning at det er ikke de gamle traverne som på sikt tvil legge igjen mest penger vil jeg tro.

Ingen anelse om jeg har klart formilde din mening om min forrige kommentar eller formidle hvem jeg er og hva jeg verdsetter for jeg syns jeg aner en viss dødsforakt fra din side og at du ser for deg noe jeg ikke kjenner meg selv igjen i. Vi har bodd er like lenge så vi har et ganske likt utganspunkt bortsett fra at jeg har hatt barn så lenge jeg har bodd her og dermed ikke kunnet frekventert noe sted hyggpig, jeg røyker ikke og har ingen følelser i forhold til akkurat det heller (jo, jeg syns det er fint å komme hjem uten å måtte hoppe i dusjen kl. fire om natta fodi jeg lukter som et askebeger) og er kvinne, jeg føler bestemt at du er mann.

Og jeg ble sur fordi du kalte meg «turist» og påberopte deg å være en mer genuin, ekte beboer i området enn meg, det er det jeg får ut av måten du dissekerte mine to kommentarer på. Du skulle bare visst! Jeg er kjempehyggelig og nesten uten nykker *skrattler* Du fikk meg til å føle meg skikkelig misforstått. Og jeg innser at det er muligheter for at selv om jeg er en ujålete beboer i Gamlebyen så holder jeg ikke mål for deg, men det tåler jeg. Men turist…shame on you.

24. othilie - 11. november 2007

…om du er mann det vet jeg faktisk ikke etter å ha sett bloggen din…jeg er blitt dårligere og dårligere til å kjønnsplassere mennesker med årene uten å ha en fysisk størrelse å forholde meg til og selv da sliter jeg. Men røyker gjør du. Så er du kvinne så ha meg tilgitt hvis det er noe du reagerer på; å bli «tvangsmaskulinisert» av meg…men du er er bestemt og kort i kommentaren, jeg utbrodere…

..og okkuperer formelig kommentarfeltet til Oda…Beklager. På en måte.

25. Oda - 11. november 2007

Helt greit det, Othilie. Det er alltid plass til deg her 🙂

26. zagabå - 12. november 2007

othilie! Jeg ser at kommentaren jeg skrev virker veeeldig amper. Og at jeg stort sett har misforstått totalt hva du hadde skrevet. My wrong. Jeg har tatt helt feil av deg. Jeg har ingenting å si til mitt forsvar. Og for det det er verdt så vil jeg be om undskyldning. Sorry. 😦

27. othilie - 12. november 2007

Ingen trenger å forsvare seg eller be om unnskyldning og jeg har vel i grunnen skrevet en post ut fra dette lille møtet som utrykker hvordan jeg selv tenker, at jeg gjør de samme vurderingene uten egentlig å virkelig vite. Sånn er livet, vi sier og føler ting og det vises enten vi skriver eller snakker og så kommer det en reaksjon.

Jeg fikk tenkt meg om og har vel kommet fram til at jeg i noens øyne er en turist i Gamlebyen og på de brune pubene mens jeg «dømmer» andre like hardt for å være andre ting. Jeg er flinkere til å utrykke at ting ikke er sort/hvitt skriftlig enn jeg er muntlig, så i det virkelige liv så kunne det blitt en virkelig livat diskusjon *ler*. Jeg kjente igjen min egen tone til tider i det du skrev og syns det er helt greit å måtte forklare seg *ler* Tror det kunne blitt moro, jeg. Jeg liker å rope og gestikulere litt.

…og jeg går alltid forbi Lompa på vei fra jobben når jeg jobber på kveld og det var en salig blanding der i dag og jeg måtte tenke på deg og håper jeg finner en anledning til å stikke innom i nærmeste framtid og ta inn den nye atmosfæren og kanskje finne igjen noe av den gamle *smiler*

28. zagabå - 13. november 2007

🙂 All well,then. Good! Så pussig du kjente igjen din egen tone, kanskje fordi begge er født i Tyrens tegn 😉 Det ble ihvertfall en god post på bloggen din!

Og laaange kommentarer hos Oda, beklager…

29. Skadeverk som aksjonsform | Calvin Krogh - 15. mai 2011

[…] mindre enn en time er det helg. Jeg satser på å slappe mye av. Bharfots seneste post inspirerer meg til å undersøke gjenåpnede Olympen. Selv om de har pusset opp, bør prisene være […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: