jump to navigation

Den djupe togna (meme) 25. mai 2008

Posted by Oda in Litteratur, Om å skrive/lese/blogge.
Tags: , , ,
trackback

Jeg lar meg sjelden tægge. Men nå er jeg tægget med dette bokmemet, og Iversen gjør det på en så kul måte at jeg må til pers: «Og med på veien til Helvete tar jeg… Oda (jeg håper det dukker opp noen pinligheter der)

Ja, kanskje dette blir pinlig? Her følger prosessen. Jeg sitter i sofaen med laptopen i fanget. Ser meg rundt etter ei bok, men nei. Ingen bok innen rekkevidde. Nærmeste ting med skrift på er en dvdfilm, The Usual Suspects. Men snart finner jeg ei bok. Det er en kunstkatalog noen har stjålet på jobben sin og lagt igjen hos meg. Og på s123… er det null skrift! Bare et bilde av kinesiske gnomer i jade, som minner om hagedverger.

Så jeg leter videre. Aha, der finner jeg Nils-Øivind Haagensens Møt meg, møt meg, møt meg. På s123… Ingen skrift! Bare et foto av et gateskilt i Italia: Via Beatrice Alighieri (det er ei emo-bok om en interrailtur).

Vel-vel. Jeg begynner å bla i en søppelbunke med aviser. Aha! Der ligger ei pocketbok, det er Jon Fosses Gnostiske essay, mistet på gulvet midt i et gjesp. Den skulle være safe, her er det nok av skrift. På s123, og jeg leser den femte setningen, som handler om at det du ikke kan si, det skal du skrive. Lovende. Dermed siterer jeg de neste tre setningene:

«Eg forstår, på min måte, kva dei begge meiner. Så togna er kanskje det beste ein kan omgi det ein djupast veit med. Kanskje er det også taust i seg sjølv, slik at det berre er som det usagde i det sagde.»

Hvis ikke dette var dypt, så vet ikke jeg. Nå er ikke jeg særlig stiv i nynorsk, men «togna» betyr vel taushet, eller snarere «det å tie»? Altså: Er du dyp, så omgi den dypeste dybden din med taushet. (Antakelig en omskrivning av det som står på russekortene: Det er bedre å holde kjeft og la folk lure på om du er idiot, enn å åpne munnen og fjerne all tvil.)

Over ser du rollelista: de som var med. Inni boka til Jon Fosse ligger et postkort fra Madeira, med form som en firkløver. Det pinligste ved dette er vel at det avslører hvor lite jeg leser for tida (annet enn blogger)? Jeg tægger noen nylig ankomne på bloggrullen min: Rullerusk, Hypsnos, Smuss, Utsnitt (PrinsesseR), samt min gamle venn Tomas. Med forbehold om at noen av dere kan ha svart på memet før, eller ikke gidder. I motsatt fall:

* Plukk opp den boka som ligger nærmest.
* Slå opp på side 123.
* Finn den femte setningen.
* Post de neste tre setningene.
* Tægg fem andre stakkarer.
* Husk å nevne hvem som tægget deg.

Og til slutt fant jeg ut at dette var en god anledning til å poste et bilde av skrivebordet mitt. Mens jeg først er personlig… eller var det privat?

Reklamer

Kommentarer»

1. iversen - 26. mai 2008

Du aner ikke hvor fornøyd jeg er med at du brukte såpass mange forsøk på å finne en bok med ord i. 😀

2. Oda - 26. mai 2008

Jeg har jo hittil trodd jeg var et litterært menneske. Nå må jeg revurdere hele selvbildet mitt, og du har skylda! 😉

3. frikke - 26. mai 2008

åhh.. ser ut som den perfekte skrivebordsplass. Lyst og fredelig -med utsikt. *sukk*

4. Oda - 26. mai 2008

Ja, jeg kapret leilighetens beste vindu. Fint å se noen trær og litt annet grønt, og i tillegg skjer det gjerne ting i gata her også, Grønland er sjelden helt uten folk som driver med sitt.

5. Bokmem « Rullerusks rablerier - 26. mai 2008

[…] litteratur tagged Gunvor Hofmo, meme, Sarah Kane kl. 4:59 pm av rullerusk Jeg er blitt tægget av Oda med et bokmem. Memet går ut altså ut på at jeg skal ta den boka som er nærmest meg, slå opp […]

6. rullerusk - 26. mai 2008

Det var jo fint at etter den lange jakten så var setningene du til slutt fant veldig fine. Også sånn passe intellektuelt med Jon Fosse da 😉 Jeg fortsetter nok bare å bygge opp imaget mitt som skap-gother med mitt svar på dette memet er jeg redd…

7. Oda - 26. mai 2008

Jeg vet nå ikke helt om Gunvor Hofmo og Sarah Kane kvalifiserer som mindre intellektuelle enn Fosse. Men hakket mer gotisk… det kan hende. Uansett morsomt med de to diktene du sammenstilte!

8. anita thomhave simonsen - 26. mai 2008

Hej Oda!

så fine hænder du har…og en fin udsigt fra dit skrivebord…måske skulle jeg snart lave et skrivebordsindlæg…men jeg har bare en hvid væg..øv!
Så fine og dybe tanker du lige finder……jeg synes det er sjovt at læse når folk blivet tagged …….jeg kender ikke nogen af dem, men det gør ikke noget…..

9. rullerusk - 26. mai 2008

Hehe, ja jeg klarer meg vel bra jeg og. Bare tenkte det var godt du hadde Fosse ettersom det virket som om Iversen håpet han ville ferske deg i en Anne Holt-roman eller noe. Ikke at jeg tror det ville skje 🙂
Synes alt du gikk gjennom var veldig bra jeg. The Usual Suspects er en fantastisk film!

10. Oda - 26. mai 2008

Anita: Skrivebordsinnlegg er alltid spennende, synes jeg, selv om ikke utsikten er det. Folk har kanskje hengt opp noe på veggen, eller bare hva slags bord det er, lamper etc – jeg synes nesten alltid det sier en del. Flere av dem jeg tægget denne gangen kjenner jeg heller ikke så godt, det er nye bekjentskaper, men jeg hadde mer lyst til det enn tægge noen av de gode gamle. Ulempen er vel at relativt ukjente kan føle seg mindre forpliktet, eller rett og slett ikke oppdager tæggingen. Men pytt, jeg tar sjansen. Vurderte deg, forresten, for å krysse landegrensene, men noen kom meg jo i forkjøpet.

Rullerusk: Jeg tenkte kanskje Iversen håpet å ferske meg i noe enda verre enn Anne Holt, kanskje noe pornoaktig eller et eller annet som kan kjøpes i en kiosk, som en sjeikeroman? Det hadde vært noe! 😀

11. rullerusk - 26. mai 2008

Hm.. «Sensuelle sanger fra sultanens seng» av Samantha Softlove, tenker jeg. Da snakker vi litteratur!
Lurer på om det er mulig å ha som jobb å finne på cheesy kioskromantitler og klissete preudonymer? Jeg hadde bare gjort det så bra.

12. Oda - 26. mai 2008

Så du er for lat til å skrive en hel klisseroman? Jeg hører ellers at det er slikt bibliotekarer gjør i rolige stunder… 😈

13. rullerusk - 26. mai 2008

Hey, takk for tipset! Alt som kan hjelpe til å betale ned studielånet er fint. 😉
Men nei, det er nok snikblogging som bedrives når det er litt stille i skranken min… Egentlig er det jo nok inspirasjon rundt i bloggosfæren til å skrive et temmelig høyt antall melodramaer, så jeg burde bare sette i gang. Under pseudonym selvsagt. Vil jo ikke ødelegge bildet av meg som intellektuell bibliotekar som bruker all sin tid på å drikke rødvin, lese dikt og samtale intellektuelt på café med C.

14. Oda - 27. mai 2008

Uansett synes jeg alle burde unne seg et bredt knippe identiteter. Forslag til kult pseudonym: Den gotiske bibliotekaren!

15. anita thomhave simonsen - 27. mai 2008

hej Oda!
jeg fik vist lige formuleret mig lidt utydeligt…dem som jeg mente, jeg ikke kendte, var forfatterne til bøgerne, som du fandt…..men som du har set, var jeg lige blevet tagged..to gange……og rodede rundt efter tekst næsten som du…..

16. Oda - 27. mai 2008

Aha! Da forstår jeg. Det er slik med meg også, jeg kjenner sjelden bøkene folk nevner, og utfra setning 6-8 på s123 er det ikke så ofte jeg får lyst til å lese dem heller 😉 Men det er en morsom idé, og selvfølgelig lettere enn å bli bedt om å skrive yndlingssetningen sin fra en gitt bok – selv om dét nok kunne blitt enda mer interessant.

17. rullerusk - 27. mai 2008

Mmh, ja. Den gotiske bibliotekaren klinger bra. Til omslagsbildet kan jeg kle meg ut som Morticia Addams med hornbriller… Kanskje jeg blir den nye Ann Rice? Bare ikke gal og kristen.

18. Tomas - 30. mai 2008

Den gotiske bibliotekaren?

Hva med Yms Pneudo? Fint pseudonym?

Eller bare Gnoten?

Hvorfor tagget du meg, Oda? Du advarte meg jo mot slike tagginger, og sa at du ikke likte det! Hvem skal jeg støtte meg til nå da???

19. Oda - 30. mai 2008

Prinsipper er til for å brytes… 😉
Jeg ville bare sjekke om du fortsatt holder deg til din gamle regel: «Jeg leser ikke bøker, jeg bare skriver dem.»

20. Tomas - 5. juni 2008

Det er ingen regel, mer en rettningslinje … (kremt).

21. Tomas - 5. juni 2008

retningslinje (dobbelkremt)

22. bok-meme - 14. juni 2008

[…] var så heldig å bli tagget av Bharfot for noen uker siden, men har ikke oppdaget det før nå. Bedre sent enn aldri som man […]

23. Arachne - 7. august 2008

Veldig bra! 🙂

24. Oda - 9. august 2008

🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: