jump to navigation

Blå elg (Bjørn Båsen) 8. desember 2008

Posted by Oda in Kulturtips, Kunst, Om å skrive/lese/blogge.
Tags: , , ,
trackback

Noen ganger kan du bli fanget av en blå elg på veggen. Jeg vet det, jeg var der. Det kan være en liten del av utstillingen, som heter, la oss si: Adonis’ kosmetikk. Du skjønner at kunstneren selv har fokus et annet sted: de blå erteposene på gulvet, det knuste kjøleskapet. Og likevel, du faller for elgen. Som ikke engang er blå, når du ser nærmere etter, bare bakgrunnen har den fargen, eller snarere fiolett, mens elgen selv er hvit, en ganske enkel siluett. Trykket opp på vinyl med synlige hull til oppheng, som en teltduk.

Blue deer, detail

Det er en elg i fart som dundrer gjennom skogen. Den løper så fort at den får seks bein, eller åtte, en forstørret edderkopp, med takkete gevir, også dette doblet av fart, som låner beina en geometrisk speiling, og omgjør figuren til to buer rygg mot rygg, den ene liggende oppå den andre.

Blue deer, detail

Men vent nå litt. Dette er ikke engang en elg. Det er en hjort, noe du skjønner når alle ler av deg. Men Oda, ser du ikke at det er en hjort? Elgens gevir har da ikke så spisse takker, og forresten, se på pinnestolen midt på gulvet, den har hjortebein. Det er noe med myten Adonis, at ynglingen ble drept av en hjort, i en jaktulykke som siden ga ham ryktet som jaktgud (pussig nok, ettersom han altså ikke knekket hjorten, men dyret knekket ham). Men uansett, dette bildet må vise en hjort, ikke bare av synlige, men logiske grunner.

Ikke én ting har du sett rett på dette bildet. Og likevel, når du ser det for deg seinere, da er det en blå elg. Så rart fungerer minnet.

Cosmetics of Adonis, detail

Bjørn Båsens installasjon Cosmetics of Adonis kan ses i Galleri Brandstrup fram til 21. desember. I andre etasje finnes samtidig en maleriutstilling av Benjamin Bergman, som også anbefales.

Som du skjønner har jeg ikke laget noen stem-på-meg-post idag, men en vanlig post, selv om Tordenbloggen pågår og jeg befinner meg i kvartfinale. Årsaken er dels at jeg var lei av promoposter, dels at jeg tror min motstander vinner. Jeg er altså i cup mot Frøken Makeløs, en sympatisk blogger med en kåseriaktig stil, som skriver intelligent om alt fra moter og dating til kultur og internasjonal politikk. Som vanlig anbefaler jeg at du sjekker henne ut. Og hvis du ikke har vært innom hos meg før, men bare kommer for å sjekke ut konkurransen – men du tross alt har lest helt hit, og imorgen kanskje fortsatt husker den blå elgen som strengt tatt ikke finnes: Kom gjerne igjen. Du er hjertelig velkommen, selv du stemmer Frøken Makeløs idag. Men det er klart jeg blir gladest om du stemmer på meg! Du kan gjøre det her.

Reklamer

Kommentarer»

1. Frøken Makeløs - 8. desember 2008

Wee, så søt du er! Lykke til til oss begge to! 🙂

2. Oda - 8. desember 2008

Ja, lykke til oss begge! 😀

3. Alter Ego - 8. desember 2008

Lykke til herfra til dere begge ogsaa! Jeg klarte ikke velge, saa det ble stemme til den ene i pollen og den andre verbalt i kommentarfeltet. Jeg elsker baade deg og Makeloes 😉

…men da jeg leste denne posten, tenkte jeg: hvorfor kaller hun det blaa elg naar bildet viser en hvit hjort? (Erfaring og jegerproeven spilte nok inn…) Saa leste jeg og ble litt klokere. Hvis jeg ser noen elger jeg klarer aa knipse naar jeg beveger meg nordover, skal jeg blogge dem til deg? 😉

4. arne - 8. desember 2008

Så fint du skriver om kunst! Dessuten har jeg stemt på deg i dag.

5. ogjegbare - 8. desember 2008

Jeg kjenner igjen følelsen av å henge seg opp i en ting, og samtidig se at det ikke var helt meningen at det var de tankene man skulle tenke.

Men sånn blir det likevel, og det gir noe likevel.

Og lykke til! 🙂

6. Kristine - 8. desember 2008

Oh. Den elgen, eller hjorten var ikkje berre litt kul! Faktisk blei eg heilt opphengt i biletet no. Kanskje eg kjem til å vakna med ein blå elg, som ikkje er elg, på netthinna i morgon? 😀

Lukke til i konkurransen:)

7. Max - 9. desember 2008

Tøff elg. Skikkelig skogens konge, ass.

8. Tomas - 9. desember 2008

Det der er ikke en elg! Det er en navnløsfigur fra bloggen min, på flukt fra de grusomme hendelsene som nå utvikler seg der, i etterkant av Tordenbloggen …

Stakkars!

9. Max - 9. desember 2008

Er elg. Skogens konge, ass.

10. rullerusk - 9. desember 2008

Utrolig kult bilde! Stemte selvsagt på deg, men det var tydeligvis ikke nok… 😦

11. Alter Ego - 9. desember 2008

*gapskratter av bharfoten hos Thomas* Oda, vet du at du blir saksoekt?? 🙂

12. Oda - 9. desember 2008

Jeg sovnet visst igjen etter frokost og rakk aldri skrive noe her, sorry! Var nemlig på julebord igår, og det tok litt på. Har et vagt minne om å ha forsøkt å myrde komiker Jan Gunnar Røise fordi han ikke var morsom, men ble stoppet av en enda mer irriterende person som kjente Røise fra før, og som mente at publikum rett og slett var for lite avansert til å forstå Røises humor, noe som fikk meg til å ville myrde ham istedet. Alle andre trodde Røise måtte være full eller ha røyka, så mye som han flirte og fniste av sine egne pinlige ablegøyer, mens folk i salen ga opp og gikk til baren eller ut på do. Forresten ville jeg nok ikke ha myrdet Røise, bare foreslått å bruke manus neste gang. Men nok om det.

Resultatene er altså ute, og denne gangen ble det tap. Ingen semifinale på meg. Men det var bare såvidt, kun 11 stemmer skilte mellom meg og Frøken Makeløs! Så alle dere som sier «jeg klarte ikke å velge» og «jeg stemte på dere begge, én i pollen og én i kommentarfeltet», det er deres feil! Hvis man ikke velger, velger man egentlig, slik er det jo alltid i livet! Hehe. Jeg kommer tilbake med en ny kommentar straks jeg har fått i meg litt hangovermat, men foreløpig, her er resultatene:

Frk.Makeløs – Bharfot 209 – 198

13. Oda - 10. desember 2008

Etter noen timer med høyt inntak av salt, fett, sukker, dvd og til slutt intensiv lesning av kommentarfeltene fra Tordenbloggen må jeg bare gjenta hvor utrolig rørt og glad jeg er over at dere lot meg være med så lenge! Jeg hadde jo trodd jeg skulle ramle ut like fort som ifjor, men istedet har det kommet uventede godord fra kjente og ukjente, så mange at jeg nesten ikke tror det stemmer. Tusen tusen takk, både for ordene og alle stemmer!

Og en særlig takk til dere jeg ikke visste om fra før, som plutselig dukket opp sa fine, gjennomtenkte og personlige ting. Og til dere som husket enkeltposter og nevnte dem opp, poster jeg er ekstra glad for at noen andre liker fordi de var følsomme å skrive. Og til dem som syntes at jeg burde fått jobb i en avis. Og dem som liker kommentarfeltene like godt som blogginnleggene. Og til fine bloggere som skriver om liknende temaer som meg, takk for at vi ikke konkurrerer, men støtter opp om hverandre. Og til dere som ikke bare liker kulturstoffet, men hvordan jeg skriver, og synes det er greit at jeg ikke bare er kul, men ganske rar og litt blaut. Dere alle er heltene mine idag!

Nå skal jeg legge meg og puste ut etter Tordenbloggstresset, og imorgen skal jeg heie videre på andre flinke bloggere som fortsatt er med, men aller mest på Hjorthen, for at han nok en gang har orket å gjøre en slik kjempeinnsats for fellesskapet. God natt!

14. Jarle Petterson - 10. desember 2008

Jeg ville bare si at dersom jeg overhodet avga stemmer i kommentarfeltet borti der, hadde den tilfalt deg, der også (utlagt: på toppen av pollstemmen). Men jeg avstår fra kommentarstemmer, fordi jeg anser prinsippet forkastelig, rett og slett, idet toneangivende bloggere drar med seg røkla i sin stemmegivning, mens bannlyste, som fx meg, ville få røkla til å gå motsatt vei. Forkastelig i begge høver, selvfølgelig. Men pollstemmene mine fikk du iallfall.

Ellers er det jo forstemmende å se de beste ryke ut. Det gjelder adskillig flere enn deg, så jeg klarer ikke å ta tevlingen helt på alvor. Enda godt da, at den er uhøytidelig. Litt for uhøytidelig, kanskje, men lell. Om det er en trøst, er det nesten naturstridig at en god blogg i det hele tatt kom så langt. Slikt påkaller respekt, det skal du bare vite.

15. Oda - 10. desember 2008

Okei Oda, nok sentimentalitet.

Alter Ego: «Hvorfor kaller hun det en blå elg når det er en hvit hjort?» Nettopp ja, hehe, det er spørsmålet. Tror jeg skal spørre deg hvis jeg trenger en kort og konsis ingress eller baksidetekst på ei bok.

Arne: Tusen takk! Jeg liker å skrive om kunst, har blitt for lite av det i høst, mye litteratur, men å skrive om bilder er noe annet, kanskje fordi det overskrider modalitetene.

ogjegbare: At vi ikke følger kunstnerens planlagte tankebaner må jo egentlig være det beste? For ham/henne også, tenker jeg, da skjer det noe nytt. Men det er klart, jeg ser også at enkelte kan føle seg misforstått. Selv om de fleste kunstnere jeg kjenner har mye selvironi, spesielt når det gjelder forståelse, de ler hjertelig av feiloppfatninger eller sier: jaså? det var interessant.

Kristine: Takk, og velkommen hit! Jeg synes det er litt morsomt hvis jeg kan gi andre misforståelsesvirus på hjernen, faktisk 😉

Max: Ja, du er kanskje litt elg. Skogens kongle.

Tomas: Etter nøye overveielser har jeg bestemt meg for at hvis monster-bharfoten kommer hit, så skal jeg prøve å gjøre meg til venns med den. Å temme en bharfot må da gå an? Jeg kan jo bare snakke for meg selv, men det skal være mulig.

Rullerusk: Jeg vil heller si at det hjalp, men ikke holdt. Som Hjorthen sa i skravleboksen, kulturbloggerne beit godt fra seg i år, og det er faktisk både nytt og gledelig. Både fr.martisen og jeg i kvartfinale, og flere av dere andre som kunne kommet lenger med mer flaks i trekningen – det viser en trend, tror jeg nesten vi kan si.

Jarle: Tusen takk, og jeg skjønner hva du mener, synes også selv at kommentarstemmer er vanskelige etter at jeg ble kjent i miljøet. Det kan nok bli en form for trendsetting, selv om jeg tror det handler mer om nettverksbygging enn herming. Det er nok mange som følger med på hvem som stemmer på hvem, for å gjette hvem som liker hvem, hvor linjene går. Og så ser man folk som roser hverandre i skyene, men i neste omgang dog velger en annen å stemme på, det er interessant, ingen kommer unna den dragningen mot sladder tror jeg. Men det er også en positiv ting at folk får høre og gi hverandre komplimenter. Veldig bra at Hjorthen holder hardt på prinsippet om positiv tone, og stryker stemmer som inneholder skjellsord og dissing.

16. vibeke - 11. desember 2008

Elg, hjort eller edderkopp. Blå eller hvit. Geometrisk speiling eller to stk dyreskapninger? Hvem vet, foruten kunstneren selv. Og jeg måtte lese pressemeldinga, og forstod litt mer.
Du bedriver kunstformidling i ørtende potens, Oda Bhar(fot) 😀

Ad. Tordenbloggen: Hvor bliver de mannlig bloggerne av? Hvorfor når ikke de høyt i Tordenbloggkåringen? På lista av mine topp-ti bloggfavoritter, står det en mannlig blogger bak flesteparten av dem. Er det meg det er noe rart med tro? Hm…….

17. Oda - 12. desember 2008

Så gøy at du gikk til pressemeldingen! Kan jeg få noen til å søke videre etter info og lese mer kunst, er det jo kjempebra!

Ad de mannlige bloggerne har jeg ikke noe godt svar. Jeg ser at det bare er 4 mannlige bloggere på topp 20 i år, men hvorfor? Tja. Kan det være at menn i større grad skriver nisjeblogger? Begrenser seg til ett tema, gjerne foto eller teknikk? Eller skriver svært politiske blogger? Vanskelig å si noe konkret om dine favoritter når du ikke nevner hvem de er. Var de med i Tordenbloggens første runder? Nominerte du dem? Hvis de ikke blir nominert får de jo ikke være med, og da blir de ikke kjent for flere heller, slik er det bare.

18. dronninga av hoppeslott - 15. desember 2008

æsj, jeg ville stemme. Utkoblet.

19. Oda - 15. desember 2008

utkoblet er ikke så verst det heller. så slipper man å være utslått etter Tordenbloggen. slik jeg har vært (i dobbel betydning) 😉

20. bollopoppoll - 16. desember 2008

Ad de mannlige bloggerne: Kan det være at de mannlige bloggerne ikke er like flinke på nettverksbygging? Da blir det jo vanskelig å nå veldig langt i Tordenbloggen.

21. Oda - 16. desember 2008

Det har jeg også tenkt på, bollopoppoll. Men så er jo jeg selv et slags moteksempel isåfall, særlig i år. Jeg kommenterte mye rundt det første halvåret (ca) jeg blogget, men nå gjør jeg det bare helt sporadisk. Og kommentarfeltet på Tordenbloggen holdt jeg meg nærmest helt unna. Snakket med XmasB om det på forhånd, at vi begge regnet med å ryke fort ut fordi vi ikke orket å rusle rundt og sanke stemmer.

Det er klart at nettverksbygging kan være et element, men mange mannlige bloggere som røk ut relativt fort er jo veldig bra på det, som Esquil og BareThomas, mens Buster f.eks. knapt er å se utenfor sin egen blogg. Så jeg tror ikke det er så enkelt heller.

22. Titta - 16. desember 2008

Jamen du (og Buster) driver jo veldig god nettverksbygging her i egen blogg ved at du tar så godt vare på gjestene dine, Oda. Det har nok de som eventuelt besøkte deg for første gang i tilknytning til Tordenbloggen merket seg. I tillegg til de gode kvalitetene i selve blogginnleggene.

Lykke til med å få ristet deg på plass i deg selv etter sinnsbevegelsene knyttet til den spennende sluttspurten!

23. Oda - 16. desember 2008

Kommentarfeltet er kanskje en form for nettverksbygging, ja? Det tenkte jeg ikke på. Det er jo folk som finner fram hit selv, da synes jeg liksom at de gjør jobben. Men det er sant, jeg er glad i å skravle med leserne mine, det hjelper sikkert.

Og takk! Det var litt utmattende ja 🙂

24. vibeke - 17. desember 2008

Men hvis en bare skal tenke nettverksbygging, så blir det ikke bloggen man i utgangspunktet stemmer på. Da blir det bloggeren. Og det synes jeg blir feil.

Mannfolkprat er en veldig god blogg med fantastiske tekster. Mye mye bedre enn mange av de bloggene som kom videre i Tordenbloggen. Men Mannfolkprat drev heller ikke promotering, og kom derfor ikke videre.

En kan jo klart se at de fleste av bloggene som kom videre ikke kom dit bare pga hvordan bloggen framstår, men hvilken relasjon man har til bloggeren. Jeg synes ikke det blir riktig. Jeg gidder ikke å stemme fram bloggere pga relasjoner hvis en annen blogg faktisk er bedre. En blogg er jo ikke god bare fordi man har god relasjon til bloggeren, eller kjenner bloggeren? Er det slik, tror jeg nok at jeg har misforstått.

Jeg mener man må kunne stemme fram en blogg ved å se på hva bloggen inneholder, hvordan tekstene er skrevet. Derfor skulle det bare mangle at ikke Spill Levende kom så langt som den gjorde. Jeg stemte ikke på den fordi Tomas er flink til å ta vare på de som kommenterer eller drev voldsom reklame. Jeg stemte fordi bloggen er god.

I min bloggroll og i feeden min er det en ulike blogger. Noen blogger er bedre enn andre. Noen bloggere har jeg også et veldig godt «forhold» til. Og det er vel ikke til å stikke under en stol at de fleste jeg føler jeg har en god relasjon til, som jeg liker å «samtale» med, for det meste er av arten hankjønn. Men jeg tror faktisk det har å gjøre med at slik er det i RL også.

Du spør om jeg nominerte noen. Noen var nominert av andre, og jeg la fram et par ønsker for Tordenbloggen. De fikk være med, men ingen av dem kom videre etter første runde. I mine øyne er de bloggene langt bedre enn blogger som kom videre.

I forhold til saken din om Blå Elg er jeg langt ute på viddene nå. Håper du tilgir slik en viddevandring 🙂

25. Oda - 18. desember 2008

Helt greit med avsporing, Vibeke. Blogging er jo interessant, og kanskje til og med en form for kunst. Det du sier om kvalitet vs personlighet: ja, det er klart man kan bli skuffet dersom konkurransene ender som en slags «Miss Congeniality».

Problemet er at blogging ikke bare er tekstproduksjon. Det er (for de fleste) en interaktiv sjanger, og da blir det vanskelig å se helt bort fra bloggeren. Det er jo ikke som en konkurranse mellom romaner eller diktsamlinger, hvor produktet ideellt sett står for seg selv – skjønt heller ikke der stemmes det nok kun på boka. Men i blogging blir skillet enda mer uklart. For noen av oss er kommentarfeltet en viktig del av «verket», og da blir det ikke uinteressant hvordan det håndteres.

Og så er det jo ikke til å komme fra at smaken er subjektiv. Mannfolkprat som du nevner er vel en populær blogg, mange roser tekstene i skyene har jeg hørt. For meg derimot, kan den bloggen virke røff i kanten. Noen tekster synes jeg er gode og befriende sprelske, andre opplever jeg som klisjéfylte og i overkant vulgære. Men det er greit, slik skal det være, den enes klisjé er den andres gullkorn.

Men derfor er det også vanskelig å diskutere kvalitet. Jeg tenker på den sangen med Odd Børretzen, «før trodde jeg at de som ikke var enig med meg måtte være litt gærne», og folk ler av gjenkjennelse, for tenker vi ikke alle litt sånn? Men det er en følelsesreaksjon, og da vil jeg at hodet mitt skal gå inn og korrigere, fortelle meg at nei, de er nok ikke gærne, Oda, de har bare en annen smak enn deg. Selv om jeg alltid vil ønske det beste for mine favoritter, det er jo ikke mer enn menneskelig.

26. Hjorthen - 18. desember 2008

Det var jo flere som grunnga stemmene sine med at man ble godt tatt i mot i bloggens kommentarfelt, så dette er noe som er viktig for mange.

Som arrangør så stemte jeg som vanlig bare i pollen i Tordenbloggen, men jeg merker det jo jeg også, at det er flere ting som avgjør hvem jeg legger inn stemmen min på. Ikke bare det jeg oppfatter som kvalitet. Selv om jeg forsøker å bruke det som hovedkriterium, så merker jeg at sympatier, antipatier, og taktikk plutselig begynner å melde seg med sine synspunkter i hodet mitt når det begynner å dra seg til i cuprundene.

Og sånn er det vel for de fleste antar jeg?

27. Oda - 18. desember 2008

Det tror jeg også. Prinsipper er bra, men før eller siden begynner de å stride mot hverandre, og så må man velge. Interessant det med oppfatningen av kommentarfelt, der har vi nok den klareste forskjellen mellom dem som liker det interaktive aspektet, og dem som først og fremst ser bloggen som et publiseringssted.

28. Hjorthen - 19. desember 2008

Ja, det er sant, og jeg svinger fra den ene ytterligheten til den andre på det området;-)

29. Oda - 19. desember 2008

Haha, jeg tenkte nettopp på det – svinger virkelig av deg på det området, og attpåtil har du selvinnsikt! 😀

30. Tomas - 20. desember 2008

Så snill du er Vibeke, som fremhever bloggen min for kvalitetene den har! Tusen takk!

Men jeg tror at bloggeren fyller bloggen med kvaliteter også i kommentarfeltet. Det er jo en del av bloggen, faktisk. Selv syns jeg det er innmari artig å få kommentarer, og svare på dem. Jeg tror ikke jeg ville blogget om ikke folk la igjen sine godord og tanketråder i kommentarfeltene.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: