jump to navigation

Mosegrodd (Gundersen) 29. mars 2009

Posted by Oda in Bybilder, Kunst, Natur.
Tags: , , , , , , ,
trackback

Denne mannen har nettopp gitt meg et helt nytt syn på moser. Han heter Helge G. Gundersen og har for tida utstilling på Tøyen Hovedgård (det store trehuset midt i Botanisk Hage) med nærbilder av mosearter.

Helge G Gundersen

Naturfotograf Helge G. Gundersen viser mosebilder i Botanisk Hage.

Mosene formerer seg på to måter: Ukjønnet, ved at biter brytes av og utvikler seg til nye planter, eller kjønnet, ved hjelp av sporer. De vakre, fargerike og svulstige formene er altså ikke blomster, men sporekapsler. De trekker seg sammen i vått vær, men åpner seg i tørt, slik at vinden lettere kan føre sporene avgårde.

Gundersen: "Knappmøkkmose"

Helge G. Gundersen: «Knappmøkkmose.» (Foto av foto: Oda Bhar)

Det er ingen tvil om at Gundersen kan mye om moser. Men jeg liker at utstillingen også har kunstneriske kvaliteter, ved at fotografen har et tydelig blikk og eget fokus. Prosjektet hans er å vise fram den frodige, sexy, nesten uanstendige kvaliteten, og det fungerer godt. Når han peker på den ene som strekker seg etter kontakt, mens den andre rister forførende på skjørtet, er det ikke vanskelig å se hva han mener.

Gundersen: "Klobleikmose"

Helge G. Gundersen: «Knobleikmose.» (Foto av foto: Oda Bhar)

De fotograferte utsnittene er bare litt større enn et knappenålshode, mens forstørrelsene måler 50×50 cm. Det handler om en mikro/nanoverden omdannet til noe vi faktisk kan se, og med farger, former og mønstre minst like intrikate som på vekster vi kan se med det blotte øye. Det får meg til å tenke på fiksjonsfilmene hvor bittesmå verdener er innkapslet i større. Vi befinner oss blant mennesker og dyr… men så plutselig zoomer kamera ut og jorda blir til ei klinkekule noen digre fingre knipser bort. Som alltid gjør tanken meg svimmel og vantro. Kan vi være like små (eller mindre) for noen andre, som disse plantene virker for oss?

Gundersen: "Small, green & sexy"

Helge G. Gundersen: «Små, grønne og sexy - nærgående bilder av mose.» Fotoutstilling på Tøyen Hovedgård. (Foto: Oda Bhar)

Bildene i denne posten er gjenfotografert av meg på utstillingen, og kan ikke yte originalene til Helge G. Gundersen full rettferdighet. Gå gjerne til den nystartede hjemmesiden hans for å se flere eksempler (siden er under utvikling, så det kommer flere bilder etterhvert, også med andre motiver enn mose). Han fotograferer iblant for Naturhistorisk Museum, som har lagt ut noen tidligere bilder av ham her.

Tøyen Hovedgård

Tøyen Hovedgård med fotoutstilling. Plakat av Helge G. Gundersen. (Foto: Oda Bhar)

Utstillingen Små, grønne og sexy – nærgående bilder av mose vises i Tøyen Hovedgård fram til 31. august. Du har altså sommeren på deg – men hvorfor vente på den? I Botanisk Hage er våren allerede begynt, og hvordan vet jeg det? Fordi trollhasselen blomstrer. Den er alltid første busk ute, og hvis du vil se må du raske på, for den er godt i gang. (Noen flere bilder jeg tok av Tøyen og Botanisk Hage idag kan du se her.)

Kinatrollhassel (Hamamelis mollis)

Kinatrollhassel blomstrer i Botanisk Hage, Oslo. Foto: Oda Bhar.

Kommentarer»

1. frr - 29. mars 2009

Igjen: Du er suveren i dine innlegg. Også jeg ser mose på en annen måte, men det skyldes nå deg.

2. zagabå - 29. mars 2009

Veldig fascinerende. Litt av av noen forstørrelser, da, knappenålshoder liksom! han må ha et realt kamera. Hasselblad? Flotte bilder ihvertfall! 🙂

3. Oda - 29. mars 2009

frr: Hei, og takk! Men Gundersen var en engasjert forteller, så jeg er vel mest et medium i dette tilfellet.

zagabå: Ja, det er utrolige forstørrelser! Han sa ikke noe om merke, så jeg tror ikke det var så fancy som et Hasselblad. Bare et vanlig digitalt kamerahus, men med en spesiell linse til makrofoto som han har bygget om selv. Litt mer info om det tekniske her.

4. Hanne LK - 29. mars 2009

Nydelige bilder. Og må le av navnet på utstillingen: Små, grønne og sexy? Har sendt e-post til fyren.

5. Oda - 29. mars 2009

Ja, ikke sant, det er morsomt? Han ville nok ha fram at kunnskap om natur ikke trenger vært tørt. Og marsboerassossiasjonen gjør det jo ekstra fiffig… 😀

Jeg glemte forresten å si at alle bildene er til salgs. Det finnes også en liten katalog til utstillingen, hvor alle bildene er med (riktignok i veldig lite format), som han selger for kun kr 20. Det er bare å kontakte ham, mailadressen er helgegg alfakrøll online punkt no.

6. Hanna - 29. mars 2009

Botanisk Hage er fantastisk! Takk for en påminnelse om å ta turen dit igjen 🙂

7. Oda - 29. mars 2009

Da vi skulle kjøpe leilighet var det fire hovedkriterier: Balkong, badekar, peis og ikke mer enn tre kvartaler til Botanisk Hage.
Så du kan si jeg også er en fan…

8. TaxiGudrun - 31. mars 2009

Oj, dette fikk jeg lyst til å se 🙂 Jeg elsker moser og Botanisk hage. Og makrofotografering, da. Skal jammen ta turen til utstillingen. Glad for tipset og for at jeg oppdaget denne bloggen.

9. Oda - 1. april 2009

Hyggelig, TaxiGudrun! Velkommen hit!

10. EgoIST - 2. april 2009

usigelig vakkert og makrobiologisk … tar nok turen innom i påsken

J:_)))

11. Oda - 2. april 2009

Gjør det, EgoIST! Jeg glemte å si at Gundersen er mye til stede og passer utstillingen sin selv, så hvis du går dit kan du godt ha flaks og få høre ham fortelle selv.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: