jump to navigation

FFS: Et øyeblikks frihet (Payam Madjlessi) 14. oktober 2009

Posted by Oda in Film, Intervju, Kulturtips, Montages.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Årets Oscar-kandidat fra Østerrike handler om flyktninger, men på en annen måte enn vi er vant til. Tema er ikke selve flukten, og heller ikke ankomsten i et nytt hjemland, men farene som truer i et transittland. Jeg snakket med skuespiller Payam Madjlessi under Film fra Sør-festivalen, om budskapet og forhistorien.

Payam Madjlessi

Payam Madjlessi foran Vika kino under Film fra Sør. (Foto: Oda Bhar)

For a Moment, Freedom (Ein Augenblick Freiheit) er en østerriksk-fransk co-produksjon med skuespillere fra mange land, mange med egen erfaring som flyktninger. Filmen er innspilt over åtte uker i Tyrkia, delvis i Ankara, delvis i fjellet nær den iranske grensa, mens scenene innendørs er filmet i Wien. Manus er basert på regissørens egen historie, og utviklet gjennom åtte år som et svært personlig prosjekt for ham. Alt dette ifølge den iransk-franske skuespilleren Payam Madjlessi, som promoterer filmen i Norge.

Ein-Augenblick-Freieheit3

Flukten over fjellet fra Iran er nervepirrende, men optimistisk.

Regissør Arash T. Riahi ble selv tatt med over fjellene av foreldrene sine da han var liten gutt, på flukt fra Iran til Tyrkia. De to småsøsknene hans måtte derimot først være igjen hos besteforeldrene i Teheran, men ble seinere smuglet ut av andre slektninger. I filmen er det småsøsknenes historie som fortelles, sammen med historiene til ulike voksne de møter på veien.

– Regissøren sier flukten var som en James Bond-film. Som gutt var han ikke bare redd, det var også spennende. Det var viktig for ham at disse ulike perspektivene kom fram: De voksnes opplevelser, men også barnas.

Ein-Augenblick-Freiheit1

Karakteren til Payam Madjlessi er aller mest glad for å kunne kysse kona si på gata, når de kommer til Tyrkia fra Iran.

Payam Madjlessi spiller den kanskje mest tragiske karakteren i filmen, en familiefar som mislykkes i å skaffe sin lille familie flyktningstatus, og ender med å ta drastiske midler i bruk. Som andre patriarkskikkelser nekter han å ta sin kone med på råd, tar tvilsomme beslutninger hun likevel må hanskes med, og rammes av enorm skam- og skyldfølelse når fiaskoen er et faktum.

– Han trodde det vanskeligste var å komme seg ut av Iran. Så viser det seg at heller ikke utenfor finnes noe paradis. Dette er hverdagen for alle verdens flyktninger. Du tror hele tida at det snart vil være over, at du snart kan begynne ditt liv. Men på hvert sted dukker nye problemer opp, et nytt skritt begynner. Du venter kanskje fem år på flyktningstatus, og fem nye år på at et land vil ta deg imot. Hvor gammel vil du være før du kommer igang?

Ein-Augenblick-Freiheit2

Flyktningbarn som venter i et transittland får gjerne ikke skolegang.

Ikke minst er dette et problem for barna, som ikke får skolegang mens de vokser opp. I filmen framstår Tyrkia i det hele tatt som et farlig og fientlig land for flyktningene. Flukten fra Iran er nervepirrende, men optimistisk, og grenselosene gir et svært sympatisk inntrykk, noe som får meg til å tenke på svenskegrensa under krigen snarere enn det moderne, nedsettende ordet «menneskesmuglere». Først i storbyen Ankara får vi følelsen av å se flyktninger uten sikkerhetsnett. De må holde seg skjult for tyrkisk politi inntil de får flyktningstatus, og for spioner fra det iranske hemmelige politiet som har infiltrert det tyrkiske og truer med både kidnapping og tortur. Griske hotelleiere profiterer på flyktningstrømmen ved å leie ut kummerlige, iskalde rom og ta imot penger under bordet for angiveri.

– Som orientaler eller asiat i Tyrkia har du ingen rettigheter. Du har bare det du greier å få til å egenhånd. Når du må fikse alt selv lærer du deg triks, for du er menneskelig og bruker fantasien. Triksene holder seg kanskje ikke alltid til loven, men de er din eneste mulighet, derfor bruker du dem. Problemet er at da kan myndigheten si: Hei, du er kriminell, du bruker ulovlige triks! Dermed har vi en ond sirkel. Min karakter i filmen har et liknende problem: Han får ikke hjelp ved å bruke logiske argumenter, derfor tyr han etterhvert til metoder for å skaffe seg medlidenhet.

E_A_Freiheit_Plakat_2

Svenske Fares Fares, kjent for oss bl.a. fra filmen Jallah! Jallah! spiller en viktig rolle i For a Moment, Freedom

Men vi møter også samhold og varme i filmen, og en gjennomgående og sjarmerende galgenhumor overfor det absurde, kafkaeske i situasjonene. Scenen som kanskje best illustrerer dette handler om en varmeovn som bare fungerer med myntinnkast, og som to av flyktningene «lurer» ved å skjære ut sirkler av vinduet i samme størrelse som en mynt, og putte den på.

– Men jo flere hull de skjærer, jo mer kald luft kommer inn. Så de varmer seg på ovnen, men blir kalde likevel! Dette synes jeg viser klart hvor prekært de lever, hvilken kontinuerlig nødssituasjon de havner i.

Etter skolevisningen på Vika snakker Payam Madjlessi inntrengende til elevene, ikke bare om flyktningenes situasjon, men om alles ansvar.

– Vi som får utdannelse har en plikt til å søke kunnskap og tenke litt lenger. Når du ser flyktninger på gata, så vit at de har tatt en tung beslutning om å komme hit, fordi det ikke var mulig for dem å bli der de var. Tenk på filmen og spør deg selv: For hver som fikk komme, hvem ble avvist? Den unge forelskete fyren? Den tøysete småjenta? Den morsomme gamlingen? Da jeg kom til Frankrike gikk det mange år før jeg kunne reise noe sted, fordi jeg ikke fikk papirer. Nå har jeg papirer og blir tatt imot overalt. Men jeg er fortsatt samme mann. Tenk på dette når du ser en «fremmed» på gata. Det kunne vært deg. Du tror det kanskje ikke nå, men det kan bli deg.

Payam Madjlessi

Payam Madjlessi var en hyggelig fyr, som gjerne lot seg avbilde sammen med journalisten. (Foto: Oda Bhar)

Oppdatering: For a Moment, Freedom ble vist under Film fra Sør den første helgen. Payam var til stede på alle visningene, og reiser nå videre på turné i regi av Den kulturelle skolesekken. Jeg kan bare si til alle skoleklasser som får besøk av ham og filmen: Gled dere! Og vi andre kan jo bare håpe at den vinner Publikumsprisen under årets Film fra Sør, slik det ligger an til i øyeblikket. I så fall vil den bli vist på NRK – det er nemlig premien.

(Intervjuet er også publisert på Montages.)

Ny oppdatering, 1. mars 2010: Filmen fikk publikumsprisen også under TIFF, Tromsø Internasjonale Filmfestival 2010. Den får nå ordinær kinodistribusjon v/Arthaus. Premiere 23. april 2010.

Kommentarer»

1. Anne - 11. oktober 2009

Flott intervju. Skikkelig bra med andre vinkler på et sånt tema i film, som denne. Men får vi se den på kino? Håper filmen blir tilgjengelig også for oss som ikke er skoleklasser eller bor i Oslo. -Anne

Oda - 11. oktober 2009

Takk, Anne! For øyeblikket ligger denne filmen an til å vinne publikumsprisen på Film Fra Sør-festivalen, og hvis posisjonen holder seg vil den få ordinær kinodistribusjon i Norge, det er nemlig premien! Vi kan jo håpe 🙂

2. anita thomhave simonsen - 14. oktober 2009

hej Oda !

Det lyder som en spændende film….lige en som jeg har lyst til at se….selvom emnet i en forstand er ret tragisk……men det er utrolig vigtig at de her oplevelser bliver skildret så vi andre forstår hvor alvorlige sager det er, når mennesker bliver flygtninge….og at vi selv kunne havne i samme situation…..

Oda - 15. oktober 2009

Nettopp det sa Payam til elevene: Det kunne vært deg. Selv om du ikke kan forestille deg det nå, så kan det skje, vi er aldri trygge. Jeg trodde heller ikke da jeg var barn, sa han, at det kunne skje meg. Men det gjorde det altså.

Så ja, selv om det kan lyde som en klisjé, og selv om det virker fjernt i vårt trygge Skandinavia, så er det bra med påminnelser. Ikke minst fordi det kan få oss til å møte dem som kommer på en bedre måte, med mer respekt.

3. anita thomhave simonsen - 14. oktober 2009

er det ikke dig Oda på billedet ?

Oda - 15. oktober 2009

Jo, du har rett. Jeg la inn en liten tvetydighet der 🙂
Payam tvang en annen journalist der til å ta bilde av oss med mitt kamera. Hun gjorde lydig som han sa. Kul fyr.

4. FFS: Prisutdeling (fotoreportasje) « Bharfot - 18. oktober 2009

[…] venting i et transittland. Prisen mottas av skuespiller Payam Madjlessi, som var den første jeg intervjuet under festivalen. I takketalen håper han at filmen vil bidra til å gjøre vår holdning til […]

5. Oda - 1. mars 2010

God nyhet: Etter suksess på skoleforestillinger, samt ny publikumspris under TIFF (Tromsø Internasjonale Filmfestival) i januar 2010, er det nå klart at denne filmen får ordinær kinodistribusjon. Premiere 23. april over hele landet, i regi av Arthaus.

6. tina - 9. mars 2010

er det sant; kommer den virkelig på kino?fantastisk. alle burde se den. og forstå mer av hva slags konsekvenser et diktatur har. hva slags konsekvenser asylpolitikk har. og hvor sjukt det er å sette merkelappen «illegal» på mennesker. i tillegg til den viktige politiske dimensjonen er et øyeblikks frihet også utsøkt filmhåndverk! gripende, morsom, jævlig, vakker.

Oda - 10. mars 2010

Ja, det er sant at den kommer, og alt det gode du sier om filmen er også sant! Med publikumspris på to festivaler lå det i kortene at den ville dukke opp på vanlige kinoer til slutt. Det viser jo ikke minst at det kan nytte å gå på festival! I tillegg til gode opplevelser kan man bidra til å styre vanlig kinorepertoar i mindre mainstream retning.

7. Et øyeblikk frihet (Arash Riahi) « Bharfot - 25. april 2010

[…] Tidligere har jeg intervjuet en av skuespillerne i filmen, Payam Madjlessi. Det skjedde under Film fra Sør 2009. Les intervjuet her. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: