jump to navigation

Fotogen fotograf (Scratch, 2009) 11. desember 2009

Posted by Oda in Film, Kulturtips, Montages.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Viktoria Winge gjør en glimrende jobb i Jakob Rørviks Scratch, en truende og vakker novellefilm som hele tida holder oss i ånde.

Ei jente går rundt i London og tar bilder til et kunstprosjekt. Lena (Viktoria Winge) er en jeger med kamera som finner et bytte. Hun fanger den unge mannen Sol (Luke Treadaway) i linsa på utesteder og vernissager, i parken med en mannlig elsker, hjemme hos seg selv med en elskerinne. Bildene hennes er i arty svart-hvitt med en tidstypisk, grafsende, poetisk intimitet. To kropper slengt på ei seng, en overkropp gjennom vinduet med ei fremmed hånd på brystet. Vi klipper til kunstskolen hvor en lærer ser på prosjektet. Hva er neste skritt? spør han og Lena svarer febrilt: Jeg må komme nærmere. Læreren legger hånda over hennes og rister på hodet: Nei, du må stoppe her.

London Scratch black white

Under London-premieren var foajeen dekorert med «Lenas» bilder fra filmen.

Men Lena stopper ikke. Hun er fanget i stalkerens rus. Hun følger etter, stadig nærmere, men til slutt blir hun oppdaget. Sol snur seg, går tett på og spør: Hvorfor følger du etter meg? Hun benekter og prøver å stikke, men han gir seg ikke, tar henne igjen med lange skritt. Nå er det hun som blir forfulgt. Vi ser dem sammen i et par dager. Bølgene av kikking og forfølgelse trekker seg fram og tilbake mellom dem. En gang er de i parken, hun skryter av å kunne klatre i trær, han ber henne bevise det. Hun tar utfordringen, svinger seg lett og smidig opp på ei kraftig grein, klatrer stadig høyere opp i det gamle treet. Imens roter han i veska hennes, finner kameraet og tar det opp, snur seg mot trekrona og begynner å fotografere henne. Hun blir sint, dette vil hun ikke. Linsa er snudd, hun føler seg blottstilt, utsatt. Hvem vet bedre enn henne hva kameraet kan?

M-Luke-Treadaway_2

Luke Treadaway spiller den mannlige hovedrollen som Sol.

Seinere får han se bildene hun tok av ham i smug. Det er ikke noe han finner tilfeldig, hun viser ham dem, et blaff av tillit, men han blir sjokkert, forbanna. Forbindelsen fortsetter, uten at de virker trygge på hverandre. Pønsker han på noe? Er det mulig å se en annen? Kan et kamera fange en sannhet som ellers er for flyktig til å ses? Eller juger det bare, ved å skille ut øyeblikk som hver for seg er uviktige, en utvelgelsens løgn?

M-Scratch-Lenas-photos_2

Filmens Lena går på kunstskole og fotograferer til et studentprosjekt.

Victoria Winge gjør en glimrende prestasjon som Lena: trompete, hissig, men med sjeldne smil som lyser opp lerretet. Alvoret hennes er dirrende, usikkert, mens også uregjerlig og målrettet. Hun viser den samme sårheten jeg husker fra Reprise, men får mer å spille på her. I hennes skikkelse forblir Lena jeger, selv når hun forsøkes omgjort til bytte.

Rørvik, Winge, Sæther

Oslo-premieren på Scratch foregikk under Blått Lerret på Parkteatret 9. desember 2009. Både regissør Jakob Rørvik, skuespiller Viktoria Winge og produsent Yngve Sæther var tilstede. (Foto: Oda Bhar)

Scratch er blitt til gjennom støtte fra prosjektet «Nye veier til korte filmer». Regissør Jakob Rørvik er utdannet fra London, og blir omtalt som noe av det mest lovende på regisiden i norsk film for tida. Under Oslo-premieren på Blått Lerret onsdag ble det sagt at han har røttene godt plantet i 1960-tallets kontinentaleuropeiske film, med forbilder som Antonioni (særlig Blowup fra 1966) og Truffault.

Men jeg synes også det er noe høyst kontemporært ved uttrykket: En flyktig, blikkorientert form, og i enda større grad tematikken. Filmen problematiserer kikking, forfølgelse, intimoverskridelse, i et filmatisk språk svært forskjellig fra realityestetikkens glossy, fargemettede verden. Vi møter kun denne bleke flyktigheten som øker følelsen av poesi og realisme.

Flere bilder fra Blått Lerret finner du her (på flickr-siden min). Og for dem som er nysgjerrige på festen rundt London-premieren har produksjonen lagt ut bilder her. Sjekk gjerne også ut nettsidene til regissøren og filmen.

Artikkelen er også publisert på Montages.

Reklamer

Kommentarer»

1. anita thomhave simonsen - 11. desember 2009

hej Oda ! det lyder som en interessant film….jeg kiggede lige den ultrakorte trailer….for rigtig mange år så jeg Antonionis «Blowup» og syntes dengang det var en meget interessant film…..og kan godt se der er ligheder…..spændende at læse dit indlæg om filmen…

Oda - 12. desember 2009

Du har sett Blowup, ja? Jeg har ikke det, er dårlig på filmhistorie, burde sikkert være mer systematisk. Traileren gir et godt resumé av intrigen synes jeg, selv om den er relativt kort. Hele filmen er jo heller ikke lang, en drøy halvtime.

2. Simen - 15. desember 2009

Dette høres absolutt interessant ut, men siden jeg ikke har mulighet til å komme meg på noen av disse kortfilmfestivalene er det vel liten mulighet til faktisk å få sett filmen. Noe som er synd.

Oda - 16. desember 2009

Det kan godt hende du får sett filmen utenom festival. Jeg vet ikke hvor du bor, men Oslo Kino har gratis timelangt kortfilmprogram hver dag det meste av vår/høst – skulle tro denne filmen er en sterk kandidat til å havne der (du kan sende oppfordring). Det kan også hende nrk tar den inn, du kan sende oppfordring dit. Og så er det vel ikke usannsynlig at den blir å få på dvd! (Hvis noen vet noe mer, legg gjerne igjen kommentar.)

Simen - 16. desember 2009

Bor nok alt for langt unna Oslo til at det er praktisk å stikke en tur bare for å dra på kino. Får satse på dvd. Ellers har jeg registrert at NRK av og til sender kortfilmer, men det jeg har sett har vært såpass dårlig at jeg har lagt meg til vanen å svitsje om det dukker opp noe sånt. Men kanskje jeg har gått glipp av noe stort på den måten?

Oda - 18. desember 2009

Tror nok jeg må innrømme at kortfilmer ikke alltid holder mål.. Men dette er en novellefilm, ikke en kortfilm – altså er den litt lengre, med større plass til å bygge karakterer. Novellefilm regnes gjerne fra ca 30 min til ca 1 time. Ser du en slik på programmet kan det være verdt å gi den en sjanse.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: