jump to navigation

Kongemonumenter (Olav V) 13. april 2010

Posted by Oda in Bybilder, Kulturtips, Kunst.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Søndag hilste jeg på Kongen. Han nikket vennlig, og jeg låste ham ut gjennom ei dør. Riktignok ikke den hemmelige døra til det hemmelige rommet, som var grunnen til at han kom på besøk.

Castle with Crocus

Slottet med krokus, april 2010. (Foto: Oda Bhar)

I flere uker har jeg voktet dette rommet mot turister, men aller mest mot journalister, noe som ble pikant av at jeg selv er en slags journalist, slik at kollegene også passet på meg. Likevel har jeg vært der inne. Jeg har sneket meg inn og tatt bilder med mobilkameraet, blitt modigere og tatt med meg lommekameraet, gjemt det i den hemmelige lomma i buksebeinet, og håpet kollegene ikke fersket meg på overvåkningskameraet. Ikke fordi jeg planla å gjøre noe galt, jeg er en lydig ansatt som holder tett om alle hemmeligheter. Men jeg ville ha bildene klare for at dere kunne kunne få se dem straks etter pressekonferansen, mens nyheten ennå er fersk.

Vigelandmuseet: Olav V (monument)

Det hemmeligste rommet på Vigelandmuseet de siste ukene: Konkurransebidragene til ny statue av Kong Olav V. (Foto: Oda Bhar)

Det hemmelige rommet inneholder konkurransebidragene for ny statue av Kong Olav V, faren til den nåværende kongen. Juryen avsluttet arbeidet i forrige uke, og søndag kom Kong Harald for å bli informert om resultatet. Ifølge ryktene skal han ha gått gjennom utstillingen, fra bidrag til bidrag, og nikket til omvisningen fra ordfører Fabian Stang. Iblant skal han ha stanset og kommentert: Nei, det der er ikke far. Men det sies at han var fornøyd med vinneren. Et annet bidrag han skal ha likt særlig godt var den uniformskledde figuren til Per Ung, kalt «Konge» (vises lenger ned i posten).

Kongens biler

Gjett hvilke som er Kongens biler? (Foto: Oda Bhar)

Vinner: «Mann og bauta» av Olav Orud

Vinnerbidraget viser en sober figur, stående rett opp og ned, dresskledd med hatten på ryggen. Kunstneren heter Olav Orud og er født i 1942, kunstneren har altså samme fornavn som motivet.

Olav Orud: "Mann og bauta" (2010)

Olav Orud: «Mann og bauta» vant konkurransen om ny statue av Kong Olav V i hovedstaden. (Foto: Oda Bhar)

I tillegg til skikkelsen i naturtro helfigur har verket fire relieffer på sokkelen, fra sentrale temaer i livet til Kong Olav V. To av motivene stammer fra kjente fotografier: Smågutten på morens arm ved ankomsten til Norge i 1905, og den unge soldaten ved hjemkomst i 1945. De øvrige er hobbyrelaterte, et par skistaver, og noe utstyr fra en seilbåt (visstnok lett gjenkjennelige for seilere, selv trodde jeg det var bagasjereimer).

Olav Orud: "Mann og bauta", sokkeldetaljer

Olav Orud: «Mann og bauta», sokkeldetaljer. (Foto: Oda Bhar)

Skulle valget kritiseres måtte det være for en nesten overdreven forsiktighet, kanskje tannløshet, noe som er lett å forstå med tanke på stormen rundt et tidligere forsøk på å reise et Olav V-monument i hovedstaden. Knut Steen lagde i 2006 en stilisert kjempe med høyre hånd hevet til nådig vinking, av mange dessverre tolket som en nær fascistoid gest. Skulpturen ble aldri reist i hovedstaden, og havnet til slutt ved en vestlandsk fjord.

Olav Orud: "Mann og bauta" (2010)

Olav Orud: «Mann og bauta», detaljer. (Foto: Oda Bhar)

Oruds bidrag er kanskje tannløst, men akseptabelt for de fleste. Selv hadde jeg en annen favoritt, som blir avslørt seinere i dette innlegget. Men først har jeg lyst til å vise dere noen av de mer rabiate forslagene. Her følger min Topp 5 Rabiatliste over konkurransebidrag til Olav V-monumentet.

Rabiatliste (Topp 5)

Kari Rolfsen: "Slekt og folk" (2010)

Kari Rolfsen: «Slekt og folk», konkurransebidrag Olav V. (Foto: Oda Bhar)

Rabiat nr 1: «Slekt og folk» av Kari Rolfsen

På toppen av Rabiatpallen finner vi bysten av en kullsvart konge med knallblå øyne og et zombieaktig uttrykk i ansiktet. Enkelte skal ha villet dekke til dette bidraget før Kong Harald kom på besøk, i frykt for å støte. Det ville vel vært å overdrive, men hva ligger bak idéen her? Et forsøk på provokasjon, eller tvert imot, å ville hedre den inkluderende monarken, som i en nyttårstale skal ha oppfunnet begrepet «våre nye landsmenn»?

Kari Rolfsen: "Slekt og folk", detail

Kari Rolfsen: «Slekt og folk», detalj. (Foto: Oda Bhar)

Jeg stusser også over kongekrona i gullgult metall, som ei zulukongekrone fra tegneseriene. Har kunstner Kari Rolfsen, ex-kone av Karl Erik Harr og mor til filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, tatt one-too-many afrikanske trommekurs?

Rabiat nr 2: «En folkekonge hilser» av Reidar Finsrud

Som nummer 2 på Rabiattoppen gir jeg dere: Revykongen! Denne fjottete figuren med kunstig glis og hatten løftet til en musikalgest ville ha vært svært risikabel å plassere så nær Chat Noir. Hvilken utenlandsk turist kunne ha gjettet, uten å lese inskripsjonen, at dette handlet om en verdig monark, og ingen skrullete revyartist?

Reidar Finsrud: "En folkekonge hilser" (2010)

Reidar Finsrud: «En folkekonge hilser». (Foto: Oda Bhar)

Multikunstner Reidar Finsrud, kjent for alt fra egen tegne- og maleskole til merkelige maskinelle mobiler, har laget forslaget. På hjemmesiden hans leser jeg at han siden 16-årsalderen har lagt ned 5000 arbeidstimer hvert år på kunsten sin, noe som skulle utgjøre 108 normale årsverk, og fører ham til den interessante konklusjonen at han i arbeidsår er hele 124 år gammel! Dette gir ham visstnok «et forsprang i både erfaring og innsikt». Hjalp det ham denne gangen? Døm selv.

Rabiat nr 3: «Honnør og verdighet» av Petter Bogen

Nummer 3 på Rabiattoppen er laget av en arkitekt, og skal ha poeng for originalitet, i det minste når det gjelder typiske bidrag til i hoffkonkurranser. Rent kunstnerisk er forslaget dessverre ikke like originalt. Det kunne ha vært en dårlig variant av eldre modernistisk skulptur (den uheldige lillebroren til Arnold Haukelands spenstige «Air» foran Frederikke-bygningen på Blindern), eller et nyminimalistisk retroverk fra det lykkelige beige-grå 1990-tallet. Det kunne også vært et overflødig bygningselement fra det nye barcode-helvetet i Bjørvika (noe det kanskje nettopp er).

Petter Bogen: "Honnør og verdighet" (2010)

Petter Bogen: «Honnør og verdighet», bidrag Olav V. (Foto: Oda Bhar)

Interessant nok er det ikke første gang arkitekt Petter Bogen stikker hodet fram i nasjonale konkurranser. Sist ertet han på seg kollegene sine under arkitektkonkurransen om ny Holmenkollbakke, i den grad at han ble anmeldt til arkitektenes etikkomité! Først protesterte han høylydt på resultatet under premieutdelingen, og la ut store bunker med propagandamateriale i lokalet (altså etter at han selv hadde tapt). Noen dager etter skrev han et helsides innlegg i Aftenposten, illustrert med tegningen av sitt eget forslag. Som om ikke dette var nok sendte han et direkte brev Byrådet for å prøve å påvirke dem til likevel å velge hans tapende forslag! Etikkomitéen konkluderte med at Bogen var en i overkant dårlig taper, eller mer byråkratisk formulert, at han viste «manglende respekt både overfor juryen og vinnerutkastets forfattere». Han fikk en advarsel, noe som er strengere enn påtale, og bare hakket før eksklusjon fra arkitektforeninga.

Denne uka har Bogen altså tapt en ny konkurranse, og nå er jeg spent. Vil han gi oss flere skandaløse reaksjoner?

Gisle Harr: «Stor konge, liten konge» (2010)

Gisle Harr: «Stor konge, liten konge», bidrag Olav V. (Foto: Oda Bhar)

Rabiat nr 4: «Stor konge, liten konge» av Gisle Harr

For nummer 4 på Rabiattoppen tar jeg forbehold om at kunstneren kanskje ikke har ment at det ferdige monumentet skulle være lyseblått (selv om tidligere verk av ham tyder på at det godt kunne være tilfellet). Kanskje var fargen på utkastet ikke mer enn et tilfeldig valg på en dårlig dag, vi tar det vi har, og se, her ligger det en restebit av blå isopor, konkurransen vinner jeg neppe uansett, la meg bare hakke ut et eller annet av dette søppelet, så likt som mulig en kalvende isbre fra Arktis.

Turqoise & brown

Kalving på Nordenskiöldbreen, Svalbard. (Foto: Oda Bhar)

Forslaget «Stor konge, liten konge» er laget av Gisle Harr, født i Harstad og bosatt i Oslo. Sammen med Lars Elling og Nico Widerberg (nedenfor) tilhører han de yngre bidragsyterne, førtisene, noe som kanskje kan forklare den lett rebelske stilen. Samtidig tilhører han åpenbart Harr-familien, som er godt representert i det tradisjonelle kultur-Norge. (Nøyaktig hvor i familien han hører hjemme har jeg ikke greid å finne ut. Si gjerne fra hvis du vet!) (Oppdatering 19/4: Nå har jeg funnet det ut! Gisle Harr er sønn av Kari Rolfsen, nevnt ovenfor, og den kjente maleren Karl Erik Harr.)

Gisle Harr: «Stor konge, liten konge» (2010)

Gisle Harr: «Stor konge, liten konge», bidrag Olav V. (Foto: Oda Bhar)

Rabiat nr 5: «Kong Olav V (med katt)» av Ole Rosén

Det rabiate med mitt valg nr 5 er ikke så mye modellstørrelsen, selv om de mikroskopiske figurene gjør det vanskelig å vurdere estetiske kvaliteter (sympatisk nok er kunstneren klar over dette, og unnskylder seg i følgebrevet: modellen er «mindre enn den anbefalte målestokk», skriver han, men jeg håper juryen kan akseptere den likevel). Problemet er heller ikke materialet, selv om modellen minner om den påskestearinen jeg sølte på kjøkkenbordet i forrige uke. Snarere handler det tvilsomme om valget av tilleggsobjekt. Skal du ha et mindre objekt ved siden av en større figur, bør du være sikker på at objektet bidrar med noe vesentlig, slik at tilskuddet ikke ender med å virke overflødig, i verste fall latterlig.

Ole Rosén: "Kong Olav V (med katt)" (2010)

Ole Rosén: «Kong Olav V (med katt)». (Foto: Oda Bhar)

Legg merke til den lille figuren ved siden av Kongen. Hva er dette? En hund, tenkte jeg, siden Kong Olav var hundeelsker. Det minnet om statuen av ham som allerede står på Holmenkollen, men la gå, en god idé kan (muligens) ikke brukes for ofte, dessuten hadde også isbreforslaget (ovenfor) inkludert en hund. Men jeg kom til å lese kunstnerens følgebrev, og ble overraska. Dette er nemlig ingen hund, men en katt. Hvorfor!? Var Kongen katteelsker også? Det kunne jo hende, selv om jeg ikke hadde hørt om verken slottskatter, skikatter eller skipskatter (eller jo, det siste, men ikke i forbindelse med ham).

Ole Rosén: "Kong Olav V (med katt)" (2010)

Ole Rosén: «Kong Olav V (med katt)». (Foto: Oda Bhar)

Kjære Ole Rosén, hvor fikk du idéen til en katt? Argumentet om at det lille dyret gir Kongen et påskudd for å kikke ned, slik at han får øyekontakt med publikum, godtar jeg. Likevel forklarer det ikke hvorfor dyret må være en katt. Jeg skummer teksten og får vite at katten skal symbolisere Det norske folk. Dessverre gjør ikke denne forklaringen valget noe klarere for meg. Er Ole Rosén rett og slett selv en katteelsker, som identifiserer seg så mye med husdyret sitt at han sidestiller Norges menneske- og kattebefolkning? (Det siste uttrykket ville i alle andre sammenhenger ha virket paradoksalt.) Hvis du som leser har en bedre teori, bidra gjerne i kommentarfeltet.

Rabiatbonus: «Aktenfor tvers» av Lars Elling

I tillegg til Topp 5 Rabiatlista vil jeg gjerne tilføye en bobler. Hvis hensikten med et monument av denne typen er å vise gode sider av personen som blir hyllet, bør du helst ikke framstille vedkommende som ei snobbete klyse. Denne knivseggen balanserer noen bidrag hårfint på.

Lars Elling: "Aktenfor tvers" (2010)

Lars Elling: «Aktenfor tvers», bidrag til Olav V-konkurransen. (Foto: Oda Bhar)

Flere av kunstnerne har framstilt Kong Olav V i seilerutstyr. Lars Elling har plassert ham i en stilisert båt, og kalt forslaget «Aktenfor tvers». Kongen sitter med seilerlua på hodet og armene bredt og royalt til hver side på rekka, helt i sin egen verden. Ihvertfall ikke i min. Juryens begrunnelse for å avvise seilerfigurene var at den offisielle kongen skulle fram, ikke hobbykongen. (Isåfall blir det jo litt inkonsekvent med vinnersokkelens staver og tauverk på sokkelen? Men la gå.) Verre enn dette med hobbykongen blir klasseaspektet. Skulle denne vestkantversjonen av en rikmannsgutt, med utspente fangarmer og verdens dyreste hobby, bli etterslektenes bilde av folkekongen Olav V? Heldigvis gikk det ikke slik.

Per Ung: "Konge" (2010)

Per Ung: «Konge», et av flere bidrag Kong Harald ifølge ryktene skal ha likt. (Foto: Oda Bhar)

Min favoritt: Nico Widerberg

Til slutt kommer min favoritt: «Folkekongen og Norge» av Nico Widerberg. Nico er sønn av gamle Frans Widerberg, maleren med de guloransje og blå hestene, og har selv heller ikke greid å holde seg unna disse fargene. Men i tillegg til maler er han billedhugger, med en ren og klar formsans jeg synes kommer fint til uttrykk i dette utkastet.

Nico Widerberg: "Folkekongen og Norge" (2010)

Nico Widerberg: «Folkekongen og Norge», var min favoritt. (Foto: Oda Bhar)

Nico Widerberg var en av de tre inviterte kunstnerne, og har etter min mening best av alle løst de kompromissene et slikt offisielt oppdrag nødvendigvis fordrer. Kongefiguren hans  er verdig, men vennlig, den er gjenkjennelig og likevel stilisert nok til å virke kontemporær. Det symbolske er tilstede ved at figuren vandrer bortover en langstrakt sokkel formet som det geografiske Norge. At Kongen ikke står stille hindrer det statiske uttrykket de øvrige skulpturene har, vi får er en dynamisk konge, nettopp slik vi husker Olav V. Nicos figur ser på oss med et åpent og direkte blikk, våken uten å bli fjollete eller forsert.

Nico Widerberg: "Folkekongen og Norge", detail

Nico Widerberg: «Folkekongen og Norge», detalj. (Foto: Oda Bhar)

Hvis jeg var diktator ville Nico Widerberg ha vunnet konkurransen. Siden jeg ikke er det må vi nøye oss med Olav Oruds verk, som ikke er noe dårlig valg. Vil du selv ta en titt på alle bidragene, kan du gjøre det i Vigelandmuseet fra imorgen onsdag 14. april til søndag 9. mai 2010. Over 50 utkast kom inn, så det er langt mer å se enn jeg har presentert her. Noen flere av mine bilder fra utstillingen kan du se på Flickr.

Nico Widerberg: "Folkekongen og Norge" (2010)

Nico Widerbergs konkurransebidrag satt inn på planlagt sted for ny statue av Olav V i Oslo. Om et par år står antakelig Olav Oruds bidrag omtrent her. (Foto av Widerbergs foto: Oda Bhar)

Nico Widerberg hadde lagt ved et fotografi hvor statuen hans var manipulert inn der den etter planen skulle stått. Jeg setter det inn her, så kan du jo prøve å forestille deg Olav Oruds verk på samme sted. Plasseringen blir på Olav Vs plass, til venstre for Rådhuset når du står med ryggen mot sjøen. På bildet ser du utsikten fra plassen og ned mot Vestbanen/Aker Brygge.

(Alle bildene i denne reportasjen har copyright Oda Bhar.)

Oppdatering: Les juryens begrunnelse her. I Dagsavisen kan du lese et lite intervju med bilde av vinner Olav Orud (som dog for en stor del er avskrift av pressemeldingen). Dagbladet har en mager artikkel som stort sett handler om det forrige monumentet (fascistkongen på Vestlandet), men de avslutter med å spørre om folk liker det gamle eller nye best, noe som fører til et ganske underholdende kommentarfelt. Andre steder hvor jeg har funnet omtale er NRK, TV2 og Klar tale. I tillegg viser fotobloggen whf-foto plasseringen til Knut Steens forviste monument, ved innfarten til Sognefjorden (stedet heter Skjerjehamn i Gulen), hvor den ser ut til å gjøre seg godt.

Reklamer

Kommentarer»

1. Kristoffer Jul-larsen - 13. april 2010

Kongen og katten er kanskje det nest mest kjente bildet av Olav V, (etter trikkebildet).Det er altså ikke et særlig rabiat forslag. http://www.fpress.no//admin/Bokomslag/15.Bokomslag_fil.200.jpg

Oda - 13. april 2010

Aha! Der har vi forklaringen. Da var vel det eneste rabiate her skribentens kongelige ukunnskap.

Takk, Kristoffer! 🙂

2. Kristine Kleppo - 13. april 2010

Tror jeg husker at Kong Olav besøkte mine gamle strøk ved Heddal Stavkirke en gang og at det finnes et berømt bilde (postkort) av ham der, hvor han stopper opp og kikker ned på en katt.

Fine bilder og interessante kommentarer!

Oda - 13. april 2010

Takk Kristine!

Det stemmer, Kristoffer gjorde meg oppmerksom på kattebildet i forrige kommentar. Mulig jeg ikke rakk å godkjenne den før du leste. Klikk på lenken hans, så ser du bildet!

Nå slår det meg forresten at også det lyseblå isoporforslaget antakelig viser en katt, ikke en hund. Med motiv hentet fra samme bilde. Hm. (Okei, så må jeg vel i skammekroken.)

3. Titta - 13. april 2010

Underholdende lesning og artige bilder!

Jeg er enig med deg (også om katten, selv om bildet er verdenskjent i noen kretser, er det neppe kjent blant folk flest, og uansett ser modellen mer ut som en kattelort enn en katt…).

Og Widerbergs forslag tar seg virkelig nydelig ut i billedmontasjen!

Men hva mener du med dette:

«stilisert nok til å virke kontemporær»?

Oda - 13. april 2010

Hei Titta!

Det jeg mente er at forenkling av motivet er vanligere å bruke i samtidskunst, mens historiske skulpturer (fram til ca 1900) oftere brukte en nærmest fotografisk gjengivelse. Det ligger en logikk bak dette, ved at ren avbildning var viktigere før fotografiet kom. Men de første kunstnerne som forenklet motivet, enten for å uttrykke det de så eller det de følte, fikk mye motbør, og blant «vanlige folk» henger nok denne mistroen til kunstneriske frihet ofte igjen, ved at et verk kritiseres for at du «ikke ser hva det er».

Dette er selvfølgelig ikke noe absolutt skille mellom eldre og nyere kunst, det finnes fortsatt folk som sverger til naturtro gjengivelse, ikke minst innen malerkunsten (f.eks Odd Nerdrum og elevene hans). De siste ti årene er naturalisme, eller til og med nyromantikk, blitt så utbredt at vi kan snakke om en ny bølge i samtidskunsten.

Men veldig detaljerte portretter er ikke helt min greie, jeg liker godt når kunstneren framhever noe ved å viske ut noe annet, og dette var noe av grunnen til at jeg foretrakk Nicos verk. For eksempel er Per Ungs utkast fint, men virker mer gammeldags etter min smak.

Titta - 13. april 2010

Takk. Jeg forstår nå. Og når du sier det slik:

«jeg liker godt når kunstneren framhever noe ved å viske ut noe annet,»

gir du meg også en liten språklig godbit 🙂

Per Ungs utkast overlater jo ingenting til vår egen medskaping, men gir en svært god framstilling av kong Olav slik han framsto ved litt høytidelige anledninger. Vinnerutkastet har kong Olavs trekk, men en helt annen utstråling – kald, stiv og bokstavelig talt tilknappet, syns jeg. Nico Widerbergs har et nydelig uttrykk av indre ro og litt smertefull varme – men siden verket ikke ble valgt, stemmer uttrykket kanskje ikke overens med slik kong Olav ble oppfattet av f.eks. hans sønn?

Oda - 13. april 2010

Interessant det du sier, fin beskrivelse at de tre. Særlig Nicos utkast, «et nydelig uttrykk av indre ro og litt smertefull varme», ja, det ser jeg også, vakkert sagt.

Kong Harald var jo ikke i juryen, så valget sier ikke noe om hans oppfatning. Men det er jo mulig han er mer tradisjonell i kunstsynet, og likte bedre uttrykket til sin jevnaldrende Per Ung – men dette vet jeg altså ikke noe om, for jeg har ikke hørt om han kommenterte Nicos figur.

Derimot kan det jo hende juryen, som for det meste besto av politikere, samt en kunsthistoriker og et par billedhoggere, ønsket seg en mindre følsom konge? Det er ihvertfall verdt å tenke over. Dagbladets kommentarfelt tyder på at mange syntes Oruds forslag var for anonymt, f.eks sagt på denne måten: «Dette er ikkje statue av ein konge. Dette er kontorsjef Hansen.» Eller tilsvarende hos NRK: «Så fint å bo i et land der det er vanskelig å se forskjell på kongen og en kontorsjef.»

Titta - 13. april 2010

«Kontorsjef Hansen» – morsomt og treffende!

(nå vet jeg ikke riktig hvor denne kommentaren havner – litt forvirret…)

Oda - 13. april 2010

Joda, du har skjønt systemet 🙂

4. kristin - 13. april 2010

Jeg suste egentlig bare innom for å forklare katten, men når jeg først er her, kan jeg si at dette var en utrolig bra post! Lærte masse, og ble engasjert i en sak jeg ikke har brydd meg om før nå 🙂

Oda - 13. april 2010

Tusen takk Kristin, så hyggelig!

Må innrømme at jeg nok heller ikke hadde blitt så engasjert om det ikke var for dette mystiske rommet på museet hvor jeg jobber som vakt. Jeg pleier ikke engasjere meg noe særlig i verken statuer eller kongelige. Hemmeligheter, derimot…

5. tina - 14. april 2010

haha, fantastisk post!

Oda - 14. april 2010

Takk, Tina 🙂

Og gratulerer veldig med debut!! Er kjempespent og gleder meg til å lese, utdraget hos Kolon gir mersmak!

6. Oda - 19. april 2010

For alle som likte Se & Hør-kvalitetene ved denne teksten tenkte jeg bare å nevne at to av kunstnerne på Rabiattoppen min viser seg å være i svært nær slekt! I helgen fant jeg ut at Gisle Harr er sønn av Kari Rolfsen og den kjente maleren Karl Erik Harr.

7. Titta - 19. april 2010

De to har antakeligvis vært enige seg imellom om å ha det litt gøy på bekostning av monument-konseptet!

Oda - 19. april 2010

Innrømmer at tanken falt meg inn også 🙂

8. Åge - 15. mai 2010

Er glad du ser at artikkelen din bærer litt preg av «se og hør» journalistikk. Virker som artikkelen er skrevet mest for å skape litt furore. Er enig med deg i visse synspunkter, uenig i andre.

I forhold til Rabiat nr 3 så er jeg enig i at det virker som en feilet Haukland etterligning, men hvis du vil bli tatt seriøst her bør du ikke ta opp det som skjedde rundt Holmenkollen-konkurransen, da det kan virke som du har en forutinntatt mening om Petter Bogen. Og da bør du heller ikke glemme å få med at Etikkomiteen sin konklusjon ble anket, og at de «frikjente» Bogen på alle punkter.

Ellers synes jeg det er rart at du ikke synes at kongen kan fremstilles i forbindelse med seilbåt (at det blir for «vestkant») da dette var en av hans store lidenskaper og noe som ikke lenger blir sett på som snobbete

Oda - 15. mai 2010

Hei Åge!
Jeg har absolutt ikke noe ønske om å bli tatt seriøst, dette er en høyst personlig og sleivete bloggpost! Som du ser av kommentarfeltet har jeg også tatt til etterretning informasjon fra leserne i etterkant – en dialogisk prosess ligger etter min mening i den gode kulturbloggens natur. Jeg ville jo ikke publisert denne typen innlegg i en avis, da ville det sett helt annerledes ut, komplett med forbehold, etterrettelighet og pannerynker!

Mht Petter Bogen var jeg absolutt ikke forutinntatt, alt som står her kom fram under researchen. Dessuten, forutinntatt? Jeg satt jo ikke i juryen. Hva en vanlig publikummer forventer har vel liten betydning? En annen sak er at jeg ikke har hørt om, eller funnet på nettet, noen info om anke med påfølgende frikjenning av Bogen. Hvis du har en slik lenke kan du legge den her? Isåfall skal jeg føre inn opplysningen som en oppdatering ovenfor.

Når det gjelder hensikten med dette innlegget, så handler det både om popularisering og debatt. Jeg synes godt det kan bli mer diskusjon om kunst blant vanlige mennesker. Det er dumt hvis alle andre enn ekspertene holder munn av frykt for å si noe feil, eller av overdreven respekt for kunstnere. Kanskje kan en uhøytidelig gjennomgang av en høytidelig begivenhet som denne bidra til det?

Dermed er det selvfølgelig helt greit at du liker Folkekongen framstilt som seiler, og ikke synes seiling er det minste snobbete. Like greit som at jeg er av motsatt mening!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: