jump to navigation

Bad Bunnies (Adelgren) 28. april 2010

Posted by Oda in Kulturtips, Kunst.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Min faste bloggillustratør Streck åpner sin første skulpturutstilling til helgen, med flygende hunder, hjulfugler og morderkaniner.

For hver utstilling som åpner, i Oslo og andre steder, finnes det minst tre som burde ha åpnet. Hva skal til for å komme gjennom nåløyet og bli sluppet inn ved et galleri? Kanskje omtrent det samme som for å få utgitt ei bok? Et godt produkt, men like mye flaks og kontakter. Denne uka gleder jeg meg til å se den første separatutstillingen av en kunstner som for lengst burde ha fått suksess. Det handler om Tor-Bjørn Adelgren, for mange av dere kjent under nicket Streck. Da jeg begynte å blogge for fire år siden illustrerte han ofte postene mine. Seinere startet han egen tegneblogg, først om fuglegutten Emo, deretter på Kulturkroki, hvor han legger ut raske portretter og stemninger fra utstillinger, poesiopplesninger etc.

Tor-Björn Adelgren

Tor-Björn Adelgren med sin skulptur "Pointer" (2007).

Den første separatutstillingen hans, kalt «Bad Bunnies», foregår dessverre ikke i Norge, men i hans opprinnelige hjemland Sverige. Den åpner førstkommende lørdag på Nääs Slott i nærheten av Göteborg. Vernissagen skjer lørdag 1. mai kl 12, og det hadde vært utrolig hyggelig om noen av dere som leser tok turen! Utstillingen blir stående i fire uker, og jeg tror det er et fint utfluktsmål, noe i likhet med Blåfarveverket på Modum. Det er foreløpig ingen konkrete planer om å vise utstillingen i Norge, men hvis noen har ideer eller tilbud er det bare å ta kontakt! Utstillingsteksten har jeg skrevet, derfor limer jeg den inn nedenfor. (Finnes også i svensk versjon – det var vanskeligere å oversette enn jeg trodde – men dere får den norske.) Enjoy!

Bunnies in the workshop

Fra Tor-Bjørn Adelgrens verksted under forberedelsene til utstillingen "Bad Bunnies". (Arbeidstittelen på utstillingen var Killer Bunnies…)

Bad Bunnies av Tor-Bjørn Adelgren

[Utstillingstekst:] Hvor går grensa mellom det søte og skumle? Den svensk-norske kunstneren Tor-Bjørn Adelgren stiller ut sine nyeste skulpturer i mai, på slottet Nääs mellom Gøteborg og Alingsås.

Adelgren: "The Visitors" (2010)

"Besökarna" av Tor-Björn Adelgren (2010).

I tittelen på denne utstillingen settes det søteste av det søte, en liten kanin, opp mot det kanskje mest pirrende ordet i amerikansk populærkultur, «bad». Vi har Bad Santa, nå får vi Bad Bunny, ulv i fåreklær, søthetens monsterkvalitet. Hvor mye skumlere blir ikke en fare som som smugles inn gjennom noe annet? Det vakre, en trojansk hest fylt med angst og uro, drømmen slår over i mareritt, det urørlige aksellererer, blir ukontrollert.

Adelgren: "The Visitors", detail

Detalj fra "Besökarna" av Tor-Björn Adelgren (2010).

Tor-Bjørn Adelgrens kaninskulpturer er følsomt modellert, men det er et problem: De er mange. Kan uhygge oppstå gjennom antall og synkronitet? De nesten sakrale skikkelsene utstråler ro og verdighet, noe lyttende, mottakelig, melankolsk. Samtidig har de noe uberegnelig ved seg, spesielt når de stilles sammen og males i truende farger, svart og rødt, og plasseres i farkoster og settinger forbundet med fare og livets grenser: Eksplosjon, inferno, ferden over dødens elv.

Adelgren: "Dynamitkaniner" (2010)

"Dynamitkaniner" av Tor-Björn Adelgren (2010).

Dynamittkaninene og de svartkledde seilerne følger en trend i samtidskunsten hvor det yndige går hånd i hånd med det truende. Lys og mørke understreker hverandre og gir objektene en dobbel natur. Hvem er disse skapningene? Gode eller onde ånder, noe å frykte eller strekke seg etter, mediterende munker, hvileløse sjeler, vår indre dobbelhet, eller invaderende krefter? En dobbelhet finnes også i de større dyreskulpturene. Hundene i kjøretøyer forener menneskets to beste venner, utstyret og husdyrene. Begge har et potensiale til nytte og selskap, men også ansvar og utfordring.

Tor-Björn Adelgren: "Flying Dogs" (2007)

Tor-Björn Adelgren bærer sin skulptur "Flygande hundar" (2007).

Det finnes også bevegelige skulpturer her, hånddrevne automata som lar følelser og håp fluktuere. Hendene i Reaching Out griper etter hverandre, strekker seg og når nesten fram, før de glipper og må starte prosessen på nytt. Andre hender vinker, hjelpeløst eller håpefullt. Begge deler understreket av behovet for interaksjon med tilskueren, håndens bevegelser blir umulig uten hjelp fra andre hender, levende og menneskelige.

Tor-Björn Adelgren: "Reach out" (2009)

"Reaching Out" (automata) av Tor-Björn Adelgren (2009).

Assossiasjonene går til moderne tegneserier, eller folkeeventyrenes bruk av fabeldyr. Noe ved dyr og dyrefigurer innbyr til å undersøke egenskaper hos mennesket, kanskje fordi møtet med en annen art lar oss seg bort fra det komplekse ved å være menneske, det aldri entydige ved tilværelsen. Det er noe avvæpnende ved leketøysliknende figurer, samtidig som det vekker tanker om hva det menneskelige er, hvor grensa går mellom nytelse og nytte.

Den lure reven, den trofaste hunden, den sårbare kaninen er forestillinger av nærmest arketypisk kvalitet. De er produkter av vår fantasi, ikke helt tatt ut av lufta, men heller ingen utfyllende beskrivelse av virkelighetens dyrearter. Den onde kaninen er like realistisk som den sexy vampyren eller den målbevisste zombien, for ikke å snakke om maskinene som tar over verden. Om de ikke fanger omgivelsene våre, forteller de noe om oss.

(Teksten er skrevet av Oda Bhar, forfatter og kulturskribent)

Adelgren: "Vinkemaskin"

"Vinkemaskin" av Tor-Björn Adelgren (2009).

BIOGRAFI

Tor-Bjørn Adelgren (f. 1961) er oppvokst i Karlstad i Sverige, men bor og arbeider i Oslo. Han er kunstutdannet fra Statens Kunsthøyskole i Oslo og Kyrkerud Folkhögskola i Årjäng. I mange år var han dekorsnekker for film og tv, nå har han en stilling som tekniker ved Munchmuseet i Oslo. Tidligere har han deltatt på gruppeutstillinger i Norge, Sverige og Tyskland. Dette er hans første separatutstilling.

Du kan se flere bilder på Flickr, både hos meg og Streck. Utstillingen er åpen 1.- 25. mai 2010. Veiviser til galleriet her, utstillingskalender her. Kaninene vil være til salgs, både i grupper og hver for seg.

Kommentarer»

1. Rullerusk - 29. april 2010

Ååh, jeg vil så gjerne komme, men har desverre ikke anledning denne helga. 😦 Skal se om jeg klarer å komme meg dit i løpet av mai. Hvis ikke må vi bare lene oss på kuratorne her i Oslo til en av dem har vett til å ta inn denne fantastiske utstillingen (skjønt det burde vi gjøre uansett). 🙂

2. Oda - 29. april 2010

Ja, ønsker veldig at noen skal invitere den til Norge. Det trenger ikke være Oslo, og ikke så stort, bare det skjer! Gjerne en turne 😉

Vi er på vei nedover nå, med bilen full av kaniner og hunder.. og en hjulfugl!

3. Titta - 29. april 2010

Lykke til! Hadde helsa tillatt det skulle jeg dratt på tur til Sverige!

Utstillingen tror jeg vil kunne passe som sommerutstilling på Hå Gamle. Programmet for i år er lagt, men kanskje den kan selges inn til neste år? Det håper jeg på!

Oda - 3. mai 2010

Hei Titta! Beklager sent svart, tilbake fra Sverige først nå.

Hå gamle prestegård er en veldig god idé! Tor-Bjørn har faktisk stilt ut der før, som deltaker i en gruppeutstilling. Han lider nok litt under mangel på kontakter i Norge, erfaringen er at det gjerne ikke skjer noe bare ved å sende inn bilder. Skulle du kjenne noen han kan ta direkte kontakt med, eller som vil anbefale ham, si gjerne fra!

Titta - 3. mai 2010

Litt personlig kjenner jeg kun en av dem som driver direktesalgsgalleriet, og det kan nok tenkes at hun, hvis hun blir begeistret, kan påvirke Eva Watne & co til å interessere seg nærmere for denne utstillingen. Jeg tar en kopi av omtalen din her med meg nedover ved første given anledning.

Håper det ble en bra åpning i Sverige!

Oda - 3. mai 2010

Så flott, det hadde vært snilt!

Åpningen gikk veldig bra, det kom både kjente og ukjente besøkende. Ingen andre fra Norge dessverre (såvidt jeg vet), men gamle venner av Tor-Bjørn fra kunstmiljøet i Gøteborg (som ligger en halvtimes kjøring unna) og selvfølgelig diverse familie, i tillegg til galleriets faste publikum.

Jeg tok noen bilder og filmet litt – skal se om jeg får lagt det sammen til en ny bloggpost om ei stund. Nääs var et nydelig sted, med rimelig overnatting i gamle herskapshus (vi bodde i et sånt), besøk i slottsinteriør, fine vandreveier, ridesenter, golfbane etc. Anbefales!

Titta - 11. mai 2010

Jeg har vært på Hå og ‘gjort ka gjerast kunne’: min bekjente syntes det virket interessant, og hun lovet å viderebringe min entusiasme. Jeg traff litt senere på en av de ansvarlige med utskriften min i hendene, og slengte ut et forslag om at hun kunne delektere seg med en Sverigetur i mai. Om latteren skal tolkes som et godt eller dårlig signal, er jeg ikke sikker på. Jeg er tross alt uførepensjonert fra kommunen på grunn av mental ubalanse 🙂

Oda - 12. mai 2010

Takk for det, Titta!
Tor-Bjørn har vært inne og kikket på nettsiden til Hå, og syntes det så veldig interessant ut, så han kommer til å slenge inn en søknad. De er nok fullbooket noen måneder framover, men hvem vet hva som kan skje til neste år? Jeg krysser fingre.

4. ORDFRONT - 2. mai 2010

Å så kult dette var! Jättekult! Du må hilse. Masse:-) Lykke til, og det ser så spennende og utfordrende ut!!!

Komme hit, sånn etterhvert?

Oda - 3. mai 2010

Takk Sylvi, skal hilse masse tilbake! Vi er veldig sugne på en Tromsø-tur igjen… det ville nok også utstillingen ha vært 😉

Åpningen i Sverige gikk fint, det var bra besøk i helgen tross ustabilt vær (stedet er et naturskjønt utfluktsmål, så været har en del å si). Ikke minst var det mye positiv respons fra publikum! Tor-Bjørn var glad for å endelig kunne se verkene sine utstilt i samme rom – selv om dessverre ikke alle fikk plass (vinkemaskinene måtte vike). Det var til og med en representant for det svenske kunstrådet innom, det er de som velger ut til utsmykninger av offentlige bygg etc. Hvem vet hva som kan skje framover, vi krysser fingrene!

5. ORDFRONT - 3. mai 2010

Hei –
Ligger en bloggpris til deg på nettsida mi – skal gies videre til 7 samtidig som du forteller sju hemmeligheter om deg selv.

Lykke til og takk for fin inspirasjon!
Sylvi

Oda - 3. mai 2010

Oj sann! Takk skal du ha, og selv takk for inspirasjon. Skal nok greie å anbefale noen blogger. Å finne hemmeligheter som tåler dagens lys blir verre… og så sju stykker da!? 😯

6. ORDFRONT - 5. mai 2010

Ja, jeg sleit litt med det, sjøl – 7 hemmeligheter. Men fant da ut noe til slutt 🙂

7. Slott og filmkaniner (Adelgren) « Bharfot - 20. mai 2010

[…] utstillinga Bad Bunnies har jeg beskrevet utførlig i en tidligere post. Her skal du bare få en bonus i et annet medium, gjennom en selvlaget film! Lyd og bilde er ikke […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: