jump to navigation

Macho på esel (Djevelens trekkspill) 4. juni 2010

Posted by Oda in Film, Kulturtips, Montages.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

To spelemenn kjemper mot hverandre i en colombiansk landsby. De spiller om kapp på trekkspill, og mellom låtene fornærmer de hverandre med ord, som i en hiphop battle. Du er gammel og ferdig, jeg er ung og sterk. Hah, veit du ikke at de gamle er eldst? Ingen legger merke til deg, så lenge jeg setter spor før foten min når bakken!

Den colombianske filmen Djevelens trekkspill (Los viajes del viento, regi: Ciro Guerra) har ordinær kinopremiere denne uka, men gjorde inntrykk på meg alt under Film fra Sør 2009. Endelig skjønte jeg hva ordet kappleik må ha betegnet før den norske folkemusikken mistet vitaliteten.

Jeg kommer selv fra ei slekt av felespillere, og veit at musikk ikke alltid gikk fredelig for seg. Forfedrene mine var skrytepaver og slåsskjemper, rosemalere og rundbrennere, knivmakere og knivstikkere. Ikke sjelden ble de kjeppjagd fra bygda eller kastet i kasjotten. Som i den colombianske filmen ble ekstra gode spelemenn i Norge gjerne beskyldt for å ha djevelen i instrumentet, ikke bare på grunn av de gode slåttene, men fordi damene ble forhekset av spillet og lausungene grodde i kjølvannet deres.

Det henger en mystikk ved denne typen omstreifere, en eim av machismo. Det er noe ved dette å spille om kapp, vinne og tape i en kamp mann mot mann. Du trenger ikke slåss med nevene hvis du kan spille. Istedenfor å drepe kan du imponere.

Djevelens trekkspill gir oss ikke bare musikalsk mystikk og vakre bilder fra den forblåste pampasen, eller hva nå denne høyfjellssletta kalles i Colombia. Vi får også en spennende intrige, som er lavmælt men intens. Rammen er noe så eksotisk som en road movie på esel.

En gammel spelemann og en ung gutt legger ut på veien som en slags Don Quixote og Sancho Panza. Gutten blir med mot gamlingens vilje, og får lite takknemlighet igjen for strevet.

Det viser seg snart at reisen heller ikke er ufarlig. Gutten utfordrer et afrikansk trommelag i skogen, gamlingen blir tvunget til å akkompagnere en dødelig sverdkamp. Framfor alt prøver skumle typer å få kloa i gamlingens trekkspill, som ikke helt tilfeldig er prydet med to djevelske horn.

Dette instrumentet er årsaken til ferden. Gamlingen er i sorg over sin kones nylige død, og raser mot trekkspillet som altfor ofte har fått ham til å forlate henne og legge ut på landeveien. Nå vil han levere det (bokstavelig talt) forbannede instrumentet tilbake til den rettmessige eieren, en viss maestro Guerra (hvor tilfeldig er det at han har samme etternavn som regissøren?),

Guerra skal i sin tid ha vunnet trekkspillet fra Djevelen selv i en kappleik. Mørkets fyrste kvitterte med en forbannelse som rammer alle som våger å spille på trekkspillet hans. Nå håper gamlingen at Guerra kan oppheve forbannelsen for hans del, men vil de to følgesvennene finne ham?

Gutten på sin side har en egen agenda. Han var langtfra uselvisk da han kranglet seg med på reisen. Det er ikke den gamle han vil hjelpe, men seg selv. Han vil lære å spille, fravriste den andre hemmeligheter, kanskje også overta instrumentet.

I tillegg jakter gutten på sin egen opprinnelse, årsaken til sitt eget talent. Hvem var faren han aldri har kjent? Ifølge ryktene en av disse rundbrennerne av noen spelemenn, men hvilken? Prøv om du kan gjette. Gå og se filmen.

Denne omtalen er tidligere publisert på Montages. Alle bildene i posten er hentet fra filmen. Les også gjerne denne fine anmeldelsen, skrevet av Kjetil Lismoen i Aftenposten.

Kommentarer»

1. Titta - 5. juni 2010

En omtale som stimulerer appetitten min på å se filmen!

(Men koblingen til Don Quijote forstår jeg ikke?)

Oda - 5. juni 2010

Hei Titta!

Har fått vite at Djevelens trekkspill er tilgjengelig norsk tekstet på nettstedet http://mubi.com så du kan faktisk se den hjemme i sofakroken for en billig penge!

Don Quixote-referansen var vel ikke mer en assossiasjon til roadmovie på esel, med en litt hjelpeløs «sjef» og en litt rar, men kanskje mer jordnær assistent, som viser seg veldig god å ha…

2. Titta - 5. juni 2010

Takk for link og forklaring – som økte lysten på å se filmen. Så langt i mitt liv på nettet har jeg imidlertid ikke våget meg inn i slike betalingstjenester som du linker til – bortsett fra noe musikk jeg kjøpte fra telenor, og som ga meg høy puls og klamhet helt til alt var falt rolig og pent på plass i nettbanken…

Kanskje jeg skal be datter eller svigersønn om å lose meg inn på denne filmen og bryte en barriere. For når du anbefaler, er det vel ikke noe å være redd for?

Oda - 5. juni 2010

Nei nei, det er ikke noe skummelt nettsted, veldig lite kommerst. Du kan uansett registrere deg, det koster ingenting, og mye som vises der er gratis, feks mange gamle filmer og kortfilmer. Hvis det koster noe blir du bedt om å betale når du klikker, ellers er det bare å se i vei. De fleste som bruker stedet er rett og slett interessert i film som ikke er så mainstream, feks folk som liker filmklubber etc. Veldig bra om du ikke bor i en stor by. Ikke så mye utvalg ennå, men utvides nok etterhvert!

3. Titta - 5. juni 2010

Snill, du!

4. Titta - 5. juni 2010

Jeg har debutert! Men ikke med ‘Djevelens trekkspill’, den fikk jeg beskjed om at dessverre ikke var tilgjengelig. Så plukket jeg en liten fransk film:

White Mane
Crin-blanc
France
1952
39 Min
Black and White
French
Subtitled in Norwegian

fordi den handlet om camargue-hester, og en gang i ungdommen hadde jeg en ridetur (15 minutter, kanskje) på en slik – og mange andre gode minner knyttet til tiden da den rideturen fant sted. Filmen er 39 minutter nytelse, så jeg var heldig med det valget!

Takk så mye for tips og oppmuntring. En ny dør er åpnet for meg (kino kan jeg knapt gå på fordi lyd- og billed-nivået er blitt for voldsomt for meg).

Oda - 6. juni 2010

Så utrolig hyggelig å høre!

Men dumt at Djevelens trekkspill ikke var tilgjengelig. Jeg hadde sett at den lå der under det engelske navnet, The Wind Journeys, men det viser seg ganske riktig at den ikke kan ses. Jeg var ikke klar over at de la inn data på filmer som ikke var tilgjengelige. Kjipt!

5. Titta - 6. juni 2010

Jeg fant den, men det kom opp en hyggelig, beklagende melding om at de svært gjerne ville ha vist den til meg, men at de ikke hadde anledning til det. Filmene er jo klarert i ulike ‘Areas’ – en film jeg prøvde meg på (Magnolia) var kun klarert i Belgia/Luxemburg…

Men jeg tror jeg trykket på en knapp som vil føre til at jeg får beskjed når/hvis ‘Djevelens trekkspill’ blir klarert.

Oda - 7. juni 2010

Høres lovende ut. Takk for researchen. Nå lærte jeg også litt! 😀

6. Tweets that mention Macho på esel (Djevelens trekkspill) « Bharfot -- Topsy.com - 7. juni 2010

[…] This post was mentioned on Twitter by Sonitus.org | blogg, arthaus. arthaus said: RT @bharfot: Jeg blogger om DJEVELENS TREKKSPILL og mine tvilsomme forfedre. Har spadd opp eksotiske filmbilder http://twurl.nl/qf24g3 […]

7. Rullerusk - 14. juni 2010

Fin omtale! Både denne og anmeldelsen til Kjetil ga meg utrolig lyst til å se filmen. 🙂

Oda - 14. juni 2010

Så bra! Løp avgårde og få opp besøkstallene, gi filmen et langt på Oslos kinoer.

8. Ingeborg - 5. juli 2010

Eg fekk også lyst til å sjå. Tek i bruk linken i kveld tenkjer eg.

Oda - 5. juli 2010

Hei og velkommen, Ingeborg!

Du har en sånn fin blogg. Anbefales herved mine lesere 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: