jump to navigation

Å låne fra livet (Debra Granik) 11. februar 2011

Posted by Oda in Film, Kulturtips, Litteratur, Rushprint.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
trackback

Hva skiller en mannlig fra en kvinnelig helt? Ifølge den amerikanske filmskaperen Debra Granik er det vanlig å vise en mannlig helt som er fristilt fra andre mennesker, helt uavhengig, noe som gir ham en mystisk og mektig aura. En heltinne kan derimot beholde evnen til å bry seg om og koble seg til andre. Ihvertfall kan hun det i Graniks nyeste film Winter’s Bone, for tida aktuell på norske kinoer med terningkast 5 og 6 over hele linja. Den er nominert til 4 Oscars, ikke minst til til Jennifer Lawrence for rollen som en tøff og modig kvinnelig helt (og John Hawkes, som vi i Norge kjenner fra Miranda Julys You and Me and Everyone We Know, er nominert for mannlig birolle). Winter’s Bone har dessuten vunnet to hovedpriser i Sundance. Jeg var så heldig å få intervjue regissøren under filmfestivalen i Tromsø i januar, og nå ligger artikkelen ute hos Rushprint.

I tillegg til helterollen snakket Debra og jeg om bruk av virkeligheten i fiksjon, noe hun gjør på en spennende måte i Winter’s Bone. Historien er adaptert fra en roman av Daniel Woodrell og handler om hjemstedet hans, et område i det sentrale USA kalt Ozark-fjellene (som ligger på grensa mellom Sør-Missouri og Nord-Arkansas). Debra Granik syntes han beskriver miljøet så levende at hun var nødt til å skyte filmen på samme sted, og ikke bare dét, hun brukte vanvittig mye tid på å få detaljene så autentiske som mulig.

Teamet gjorde grundig research, fikk innpass hos private familier, byttet til seg brukte klær til kostymer, og castet lokale amatører til noen av rollene. Metodene er nærmest antropologiske, og går inn i den tradisjonen innen film og casting som kalles neorealisme. Det var spennende å høre detaljene, og mye av det hun fortalte virket for meg like aktuelt for en forfatter som en regissør. Ikke minst likte jeg teorien hennes om at det for noen er mer naturlig å begynne fra observasjon enn å «finne på noe». I samtale med skrivevenner synes jeg ofte diskusjonen stopper der, som om det er en mur mellom forfattere som foretrekker det ene og andre.

Les gjerne mer i artikkelen min, som har fått navnet Om å låne noens liv. Få uansett med deg denne glimrende dramathrilleren, enten mens den går på kino (dvs NÅ!!) eller på dvd. Du kan jo begynne med traileren!

Kommentarer»

1. Kristine - 25. februar 2011

Jeg blir så glad av å se kvinnelige heltinner som dette. Det virker som noe mange søker, men som få har forestillingsevne til å skape.

Oda - 26. februar 2011

Nettopp. Og her finnes det både i ei bok av en mann, og en film av ei kvinne!

2. Jennukka - 28. februar 2011

Synes denne filmen var helt fantastisk, og en av de sterkteste filmene jeg har sett i år.
Dessverre er det ikke filmer som dette som blir hyllet med priser under oscarutdelingen, den er forbeholdt publikumssuksessene.
Uansett… denne filmen skildrer miljøer og karakterer som virkelig griper om sjelen. På mange måter er filmen veldig europeisk i sin ekstremt usminkede og realistiske framtoning.

Oda - 1. mars 2011

Nei æsj, det gikk jo ikke bra med Oscar for Winter’s Bone. Håpet i det lengste på Hawkes som Teardrop, men selvfølgelig måtte kjendisfaktoren vinne (Bale). Europeisk, ja kanskje? Granik snakket varmt for britisk kitchen sink-realisme, men oppga Frozen River (2008) som den enkeltfilmen hun var mest inspirert av, amerikansk indie fra indianerreservat på den canadiske grensa.

3. Jennukka - 1. mars 2011

Amerikansk indie er helt utrolig. Har lenge hatt lyst til å se Frozen River, men har bare ikke kommet så langt. Syns selv jeg så noen elementer av Loach in filmen.
Og ja, jeg regnet ikke akkurat med at Jennifer Lawrence fikk prisen, hun er jo relativt ung og uerfaren fremdeles. Men Hawkes hadde virkelig fortjent den, det var en sterk prestasjon.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: